x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa riscă o revenire la anii ’30

Europa riscă o revenire la anii ’30

de Mihaela Matachita    |    14 Iun 2010   •   00:00

Şeful Confederaţiei Sindicatelor Europene (ETUC), John Monks, a avertizat că măsurile de austeritate impuse în Uniunea Europeană vor trimite Europa "înapoi în anii ’30". El a adăugat că şi preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, se teme că ţările membre vor întoarce spatele democraţiei, dar din motive total opuse.



"... Este extrem de periculos. Suntem ca în anul 1931, ne îndreptăm spre perioada anilor '30, cu Marea Depresiune şi încheiem cu dictatura militaristă (...) situaţia este foarte gravă, nu doar economic, ci şi politic", a spus secretarul general al ETUC, într-un interviu acordat EUObserver.

"Am discutat cu Barroso vinerea trecută despre ce se poate face pentru Grecia, Spania, Portugalia şi restul ţărilor şi mesajul său a fost sec: «Uite, dacă nu realizează aceste pachete de măsuri de austeritate, aceste ţări ar putea practic dispărea în maniera pe care le ştim ca democraţii»", a spus Monks. El a adăugat că Barroso l-a "şocat cu viziunea sa apocaliptică despre căderea democraţiilor din Europa din cauza îndatorării statelor".

EUObserver reaminteşte că, în ultimele săptămâni, un val de măsuri de austeritate draconice a cuprins continentul. Spania a anunţat un pachet de austeritate de 13 miliarde de euro. Măsurile de austeritate din Grecia se ridică la 24 miliarde de euro, la fel şi în cazul Italiei. Germania a anunţat tăieri ale cheltuielilor bugetare de 80 de miliarde de euro, iar noul guvern al Marii Britanii vizează reduceri bugetare de 7,5 miliarde de euro. Franţa a anunţat că totalul reducerilor din cheltuielile publice va fi de 45 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: externe