Valurile de căldură prelungite, iernile calde şi precipitaţiile rare sunt practic un semn al unei realităţi viitoare în care climatul din Grecia se va transforma într-unul tropical.
În faţa riscului dispariţiei culturilor tradiţionale din cauza schimbării condiţiilor climatice, comunitatea ştiinţifică urmează deja două direcţii. În primul rând, aceasta analizează perspectiva cultivării de plante subtropicale în Grecia, acestea urmând să devină o sursă alternativă de venit pentru fermieri.
În al doilea rând, aceasta identifică, îmbunătăţeşte şi dezvoltă diferite tipuri de culturi tradiţionale greceşti care, de exemplu, vor necesita mai puţină apă sau care vor putea face faţă unor temperaturi de iarnă mai ridicate şi unor precipitaţii neaşteptate.
De anul trecut, un program experimental de cultivare a cinci plante subtropicale se află în dezvoltare în Peloponez sub supravegherea Dimitra Hellenic Agricultural Organization din cadrul ministerului dezvoltării agricole. Programul se desfăşoară pe cinci ani.
„Fructele de avocado se coc deja, iar primele fructe de mango sunt recoltate acum. Suntem destul de optimişti“, spune Teresa Tzatzani, cercetător în cadrul organizaţiei.
De altfel, culturile de fructe tropicale sunt în creştere în întreaga zonă mediteraneană, potrivit scmp.com. Turiştii care vizitează sudul Europei sunt adesea surprinşi să vadă culturi de lici şi kiwi, fructul dragonului şi alte fructe tipice pentru ţările din Asia şi America de Sud.
Din cauza schimbărilor climatice, o revoluţie a fructelor este în desfăşurare în sudul Europei, din Portugalia şi Spania până în Italia şi Grecia.
Astăzi, Italia este al doilea producător ca mărime din lume de kiwi, cu originea în China.
Odată cu creşterea mediei temperaturilor, fermierii au realizat că pământurilor lor devin potrivite pentru cultivarea fructelor exotice. Cei deschişi la experimentare au lucrat cu experţi din universităţi pentru a obţine mai multe informaţii şi au mers în ţări tropicale pentru a aduce acasă cele mai bune seminţe.
Microclimatul ideal pentru fructe tropicale în Italia este regiunea Siciliei, urmată de Puglia şi Calabria în sud şi Latium în centru.
Rosolino Palazzolo, un fermier sicilian de 44 de ani, tocmai a terminat de cules primele pitanga şi acerola din ferma sa aflată în sătucul Terrasini, în apropiere de Palermo.
„Italia devine o ţară tropicală. De aceea cultiv şi papaya, mango, fructul pasiunii, banana baby, Annona“, a declarat Palazzolo mândru pentru inews.co.
(sursa: Mediafax)