x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europarlamentari, împiedicați să viziteze oficial Israelul

Europarlamentari, împiedicați să viziteze oficial Israelul

de Şerban Mihăilă    |    15 Noi 2017   •   11:50
Europarlamentari, împiedicați să viziteze oficial Israelul

Israelul refuză să acorde vize de intrare unui număr de șapte politicieni francezi, care ar fi sprijinit în trecut o mișcare ce are drept obiective declarate apărarea drepturilor palestinienilor și exercitarea de presiuni asupra Ierusalimului pentru a determina statul evreu să respecte legislația internațională.

 

Între oamenii politici care au primit interdicție de intrare se numără europarlamentari și primari francezi. Aceștia ar fi trebuit să facă parte dintr-o delegație oficială europeană, formată din 20 de persoane, care urmează să viziteze Israelul și teritoriile palestiniene, între 19 și 23 noiembrie, scrie publicația „The Jerusalem Post”. Guvernul de la Ierusalim susține că refuzul său are la bază sprijinul acordat de cei șapte politicieni, în trecut, mișcării anti-israeliene BDS („Mișcarea pentru Boicot, Cesiuni și Sancțiuni”), care militează, în special în centrele universitare, în favoarea apărării drepturilor palestinienilor.  Israelul afirmă însă că, în spatele luptei pentru susținerea palestinienilor, activiștii BDS duc o propagandă intensă pentru distrugerea totală a statului evreu. Mișcarea duce o campanie menită să convingă corporațiile, instituțiile academice și artiștii să pună capăt legăturilor cu Israelul, până când statul evreu va renunța la practicile sale, considerate „injuste”, împotriva palestinienilor.

 

Francezii, acuzați de boicot

Ministrul israelian al Securității Publice, Gilan Erdan, și ministrul de Interne, Arye Deri, i-au informat deja pe politicienii francezi că nu au voie să intre în Israel. „Nu este pentru prima oară când opresc intrarea activiștilor care boicotează Israelul. De această dată, însă, este vorba despre înalți oficiali europeni care vin să acționeze contra Israelului. După ce am examinat circumstanțele și fondul situației, am decis că acești șapte membri ai delegației nu au ce căuta în Israel”, a spus Erdan, citat de „The Jerusalem Post”. Erdan a fost deranjat de cererea politicienilor francezi de a se întâlni cu liderul mișcării palestiniene Fatah, Marwan Barghouti, cel poreclit „Mandela al Palestinei”, aflat în închisoare pentru implicarea sa în atentate sinucigașe contra israelienilor. Tot ei au vrut să viziteze un avocat franco-palestinian, plasat de Israel în detenție administrativă, încă din luna august, fără a fi judecat.

 

Câțiva dintre cei care au primit interdicție de intrare au cerut, de asemenea, încetarea Acordului de Asociere dintre UE și Israel, care stabilește cadrul relațiilor diplomatice dintre cele două părți, până la retragerea statului evreu din Cisiordania și Ierusalimul de Est. Concomitent, ei au semnat o petiție pentru „boicot”, înaintată fostului președinte francez, Francois Holland. Israelul a adoptat o lege care refuză acordarea permiselor de intrare și de rezidență temporară oricui cere boicotarea statului. 

 

„Este vorba despre oameni politici de rang înalt, care susțin un boicot contra Israelului, pe care îl derulează în mod activ”. Gilan Erdan

 

×