x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Bucătarul lui Putin” ia pe cont propriu războiul din estul Ucrainei și înjură Moscova

„Bucătarul lui Putin” ia pe cont propriu războiul din estul Ucrainei și înjură Moscova

de Şerban Mihăilă    |    12 Ian 2023   •   07:00
 „Bucătarul lui Putin” ia pe cont propriu războiul din estul Ucrainei și înjură Moscova

Oligarhul rus Evgheni Prigojin poartă propriul război în estul Ucrainei. Bazându-se pe un imens fler populist, „bucătarul lui Putin” - așa cum mai este el cunoscut - a devenit o prezență tot mai virulentă și mai vocală în campania militară plină de rateuri a Rusiei pe frontul ucrainean. Prigojin se prezintă pe sine și grupul lui de mercenari „Wagner” drept adevărații „patrioți”, prin contrast cu ceea ce ironizează a fi „ierarhia militară” coruptă și incompetentă de la Moscova. Limbajul său devine tot mai dur, iar miza - tot mai mare. 

În ultimele săptămâni, Prigojin a fost văzut în apropierea liniilor de front din regiunea estică ocupată Donețk, oferind portocale trupelor, examinând cu tristețe sacii de cadavre și discutând cu luptătorii săi într-un limbaj fără menajamente, deseori brutal.

Mai mult, el nu ratează nicio ocazie de a se lua de birocrația militară de la Moscova. Săptămâna trecută, în Donețk, Prigojin le-a spus luptătorilor săi: „Când vom învinge birocrația internă și corupția, atunci îi vom cuceri pe ucraineni și vom obține victoria în fața NATO (...) Problema este că birocrații și cei implicați în corupție nu ne vor asculta acum, deoarece de Anul Nou toți beau șampanie!”.

Ministrul Apărării, inamicul numărul unu! 

Pentru Prigojin, principalul birocrat vinovat de eșecurile Rusiei în Ucraina este ministrul Apărării, Serghei Șoigu. După toate aparențele, cei doi s-ar fi certat atât din cauza contractelor militare profitabile oferite și apoi luate grupului de companii „Concord”, deținut de Prigojin, cât și din cauza controversatului rol jucat în Siria de mercenarii din trupele „Wagner”, controlate tot de magnatul rus.

Conflictul din Ucraina i-a oferit lui Prigojin ocazia de a extinde organizația „Wagner” și de a-și proclama în mod public controlul direct asupra temutului grup de luptători. „Eu am creat și eu administrez Wagner PMC. Prin urmare, responsabilitatea pentru orice succese sau eșecuri îmi revine mie!”, scria recent Prigojin, pe canalul său de „Telegram”. 

După ce a apărut în lumina reflectoarelor, în toamna anului trecut, Prigojin a pus în contrast curajul debordant al mercenarilor săi cu conducerea neinspirată a lui Șoigu și a comandamentului militar de la Moscova. După dezastrul de la Harkov, din luna septembrie, când o contraofensivă ucraineană rapidă a forțat retragerea rușilor, Prigojin a scris tot pe canalul său de „Telegram” că înaltul comandament ar trebui să fie forțat să lupte „desculț, cu mitralierele, pe linia frontului”. 

Șoigu nu a fost văzut pe front și, în același timp, a fost criticat pe scară largă pentru eșecurile așa-numitei „operațiuni militare speciale” a Rusiei în țara vecină. În plus, liderii militari ruși s-au confruntat săptămâna trecută cu un val de critici publice fără precedent, din cauza morții unui mare număr de soldați ruși, într-un atac cu rachete în Makiivka, în estul Ucrainei.

În schimb, Prigojin a dat dovadă de un fler populist remarcabil, prin prezența și bravura sa pe câmpul de luptă. El l-a ironizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, atunci când a venit la Bahmut, luna trecută. „Poate că până diseară ne vom întâlni”, a transmis el pe „Telegram”. „Stau și te aștept lângă Bahmut!”, a adăugat omul de afaceri rus.

Prigojin a răspuns, de asemenea, la știrea conform căreia grupul „Wagner” ar fi fost desemnat organizație teroristă de către SUA: „Așa cum spune proverbul, lăsați câinii să doarmă. Americanilor, nu treziți Wagner PMC, cât încă doarme!”. 

Oportunist versat

Prigojin și mercenarii săi din „Wagner” au jucat un rol neoficial crucial în Rusia condusă de Vladimir Putin. Prigojin îl cunoaște pe președintele rus încă din anii ’90 și amândoi sunt din Sankt Petersburg. A obținut contracte importante ca furnizor de catering al Kremlinului și, mai târziu, a înființat ferma de troli ruși cunoscută sub numele de „Internet Research Agency”, a cărei principală misiune a fost, potrivit presei americane, amestecul în alegerile din SUA, din 2016.

Cu toate acestea, Prigojin - care ar fi făcut închisoare în anii ’80 - a fost întotdeauna „antioligarh”, conducându-și propria operațiune de mercenariat în Siria, precum și în diferite puncte fierbinți din Africa. „Wagner” a angajat foști polițiști, soldați și aventurieri, combinând misiunile de antrenament în locuri precum Republica Centrafricană cu eforturile de a obține concesiuni miniere profitabile. 

Pentru Prigojin, „Wagner” este o modalitate de a face bani și de a câștiga influență. Pentru Kremlin, astfel de operațiuni sunt o modalitate de a obține anumite lucruri altfel decât pe cale oficială.

Înainte de toate, Prigojin pare un oportunist versat. Conflictul din Ucraina le-a oferit lui și mercenarilor din „Wagner” șansa de a-și crește popularitatea, aducând armatei ruse un element care îi lipsea aproape total - o infanterie eficientă.

Membrii „Wagner” au fost primele trupe rusești care au intrat în orașul Popasna, în primăvară, și apoi s-au deplasat pe teritoriul autoproclamatei republici Donețk, pe măsură ce forțele ucrainene s-au retras în timpul verii până la liniile de apărare pe care le dețin în prezent.

Armata rusă nu a reușit să înregistreze însă niciun câștig teritorial în ultimele șase luni, astfel încât, pentru Prigojin, cucerirea Bahmutului sau Soledarului - două orașe din Donețk care sunt atacate de luni întregi - ar fi atât un premiu fantastic, cât și o nouă șansă de a-l eclipsa pe Șoigu.

Prigojin a declarat de altfel, la sfârșitul săptămânii trecute, că trupele sale au fost „exclusiv” cele care au obținut victorii în jurul Soledarului în ultimele zile. Apoi, a adăugat: „Bahmut este punctul central al Frontului de Est și un centru logistic important. Sarcina noastră este să murim acolo cât mai puțini și să distrugem inamicul cât mai mult posibil!”.

Într-un schimb de replici filmate cu mercenarii săi, Prigojin a întrebat provocator: „În afară de «Wagner PMC», cine mai este aici?” „Nimeni altcineva!”, au răspuns ei.

O serie de analiști politici de peste Ocean consideră că s-ar putea să nu fie o coincidență faptul că „Wagner” se află în zona Soledar, care are rezerve uriașe de ghips, un mineral folosit în producția de îngrășăminte și ipsos. În misiunile lor africane, oamenii lui Prigojin au căutat deseori să profite de prezența lor militară pentru a controla bogățiile minerale, iar unele operațiuni ale mercenarilor ruși în Siria s-au concentrat asupra unor câmpuri valoroase de petrol și gaze.

Ambițiile lui Prigojin nu au trecut neobservate la Washington. Adjunctul secretarului SUA pentru Apărare, Laura Cooper, a declarat, vineri, în cadrul unei ședințe de informare: „În trecutul nu foarte îndepărtat, am remarcat că «Wagner» avansează mai rapid decât orice altă unitate din armata rusă”.

Pușcăriași cu reguli stricte

Campania „Wagner” este simplă și brutală. Prigojin și locotenenții săi au făcut anul trecut o razie prin închisorile rusești cu o ofertă simplă: „Luptați în Ucraina timp de șase luni și obțineți grațierea!”. Acest târg desprins din peliculele cinematografice pare să aibă binecuvântarea Kremlinului și a adus peste 30.000 de luptători în rândurile trupelor „Wagner”, susțin surse citate de CNN.

Prigojin însuși s-a adresat unui grup de deținuți, spunând că „Wagner” nu permite alcoolul, drogurile și „contactele sexuale cu femeile locale, flora, fauna, bărbații - cu oricine și orice”. În ultimele zile, propriul său organ de presă l-a prezentat întâlnindu-se cu foști prizonieri - între care și numeroși criminali - care spun că au „renăscut” și au decis să se înscrie pentru încă șase luni.

Prigojin și-a luat rămas bun de la alții, care au obținut grațierea. „Ei și-au îndeplinit contractele cu onoare, cu demnitate!”, a spus el. Apoi, într-un limbaj familiar, le-a transmis: „Nu beți mult, nu consumați droguri și nu violați nicio gagică: fie faceți dragoste, fie plătiți pentru asta!”.

Prigojin nu se teme de veștile proaste și nu romanțează campania rusă. Într-o înregistrare video, difuzată săptămâna trecută prin intermediul propriului său organ de presă, FAN, el este văzut trecând în revistă saci negri pentru cadavre, îngrămădiți într-o locație neidentificată.

„Au murit în mod eroic!”, a spus el. „Bucătarul lui Putin” a părut însă apoi, de asemenea, extrem de indiferent, adăugând: „Contractul lor s-a terminat. Vor pleca acasă săptămâna viitoare!”.

Nu este clar câți membri ai „Wagner” au fost uciși, dar pierderile se ridică cu siguranță la câteva sute, în ceea ce ucrainenii numesc „mașina de tocat carne” de la Bahmut.

Înconjurat de luptătorii „Wagner”, Prigojin a declarat la începutul acestei luni pe „Telegram” că forțele ucrainene transformă fiecare casă într-o fortăreață. „Așa că băieții se luptă pentru fiecare casă... uneori se luptă săptămâni întregi pentru o singură casă!”, a precizat el.

Invidie și discreditare

Presa de stat rusă a început recent să prezinte aparițiile lui Prigojin pe linia frontului. Agenția de presă de stat RIA Novosti a difuzat un schimb de replici în care oamenii săi susțin că duc lipsă de vehicule, muniții și transportoare blindate de personal.

Câteva zile mai târziu, grupul „Concord” al lui Prigojin a susținut într-o declarație că organului său de presă, „Patriot”, i s-a cerut să publice un articol negativ despre el, fără a dezvălui cine a solicitat acest lucru. Prin intermediul serviciului său de presă, Prigojin a sugerat că „persoane în uniformă ar putea să mă discrediteze. În principal, cei apropiați de armată. Pentru că mulți dintre ei nu pot obține aceeași eficiență pe care o are «Wagner»!”.

De asemenea, el a lovit din nou elita bogată a Rusiei, spunând pe canalul „Concord Telegram”: „Zilele oligarhilor sunt oricum numărate, pentru că impactul lor negativ asupra viitorului Rusiei a fost demonstrat clar în timpul operațiunii speciale. Unii dintre ei sunt la război, în timp ce alții cumpără proprietăți imobiliare în Europa!”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×