x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXCLUSIV. Pe strada Michael Schumacher, la fanii de la Kart Center

EXCLUSIV. Pe strada Michael Schumacher, la fanii de la Kart Center

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    26 Mar 2014   •   15:29
EXCLUSIV. Pe strada Michael Schumacher, la fanii de la Kart Center
În micul oraş german Kerpen, unde campionul de Formula1 şi-a făcut debutul, Kart Center-ul familiei e loc (şi) pentru omagii

29 decembrie 2013. De la cancelarul german Angela Merkel, până la ultimul locuitor din Kerpen, oraşul în care a debutat septuplul campion mondial de Formula 1, emoţia era imensă: marele sportiv Michael Schumacher avusese un accident la schi, iar viaţa sa era în pericol.

Încet, încet, se fac 100 de zile de când Schumacher se află în comă la spitalul universitar din Grenoble, Franţa, unde a fost transportat imediat după accidentul la schi suferit în staţiunea franceză Meribel.

Cel mai mare campion din istoria F1, Schumacher nu şi-a mai revenit nici măcar pentru o secundă din coma indusă artificial, deşi se află în plin proces de trezire treptată de două luni. Cel puţin oficial, conform declaraţiilor managerului său de comunicare, Sabine Kehm, o adevărată “Doamnă de fier” a cenzurii în materie de informaţii despre starea de sănătate a campionului german.

O stare de sănătate care este urmărită cu îngrijorare în lumea întreagă, cu atât mai mult în Germania, unde numărul fanilor lui Schumi, cum este el alintat de apropiaţi, este foarte mare. Admiraţia pentru el vine în special de la faptul că Schumacher a ştiut să rămână discret şi modest, nu şi-a etalat averile cu ostentaţie, nu a căzut lat prin baruri, nu a ţinut primele pagini ale tabloidelor cu poveşti despre amante, droguri sau excese. Michael a rămas un sportiv desăvârşit, pasionat de Formula 1, dar nu numai, un foarte bun schior, de altfel, un soţ şi un tată exemplar. La Koln sau la Kerpen, unde a debutat campionul, nimeni nu crede că Michael s-a avântat din teribilism în afara pârtiei la Meribel, toţi sunt convinşi că a vrut să ajute un prieten aflat în dificultate şi, ironia sorţii, după ce ani la rând a sfidat moartea în Formula 1, o piatră a devenit pentru el hotarul dintre viaţă şi moarte.

Schumacher este unul dintre cei mai mari sportivi germani. Este şi una dintre personalităţile ţării a cărui notorietate depăşeşte frontierele Germaniei.

În 2000, la Kerpen a apărut “Strada Michael Schumacher”, care duce spre circuitul de karting al familiei campionului, iniţial al tatălui, apoi aflat în îngrijirea mamei lui Michael şi Ralf Schumacher, Elizabeth, decedată în 2003, iar în ultimul timp preluat de fratele Ralf. Primarul oraşului a făcut anunţul oficial după una dintre victoriile mult-iubitului Schumi.

Pe pista acestui circuit de karting micul Michael a făcut primele sale teste. Acelaşi lucru l-a făcut şi fratele său, Ralf, şi el devenit pilot de Formula 1 (Williams-BMW).

Devenit multiplu campion mondial, Schumacher a continuat să vină la Kerpen, la centrul de karting, unde n-a ezitat să facă nişte ture, dar şi să urmărească tinere talente în plină afirmare. “Iubesc kartingul. Pentru mine, a fost întotdeauna un lucru important”, declara el.

În 2006, circa 500 de fani s-au reunit la Michael Schumacher Kart and Event Center, pentru a celebra ultima cursă a idolului lor.

Imediat după aflarea teribilelor veşti de la Meribel, Kart Center-ul din Kerpen a devenit loc de pelerinaj pentru fani, care au venit pentru a-şi exprima gândurile bune pentru campionul lor şi a lăsa câteva obiecte simbolice care să le aducă alinare membrilor familiei Schumacher.

În primele zile după accident, gardul Kart Center-ului se umpluse de şepci, ecusoane, tricouri, drapele, eşarfe, mesaje. Repoterii germani şi străini făceau turul Kerpen-ului şi se opreau la Kart Center pentru a lua “pulsul străzii”. Emoţia era imensă.

Se fac cât de curând 100 de zile de la accident, şi emoţia a rămas puternică, deşi poate e uşor estompată. Ştirile despre Michael Schumacher fac încă “trafic”, iar presa nu a încetat să le urmărească, deşi este agasată poate de secretomania care s-a aşternut pe holurile spitalului din Grenoble şi pe stricteţea exagerată cu care doamna Kehm oferă informaţii. Şi dacă, totuşi, situaţia e disperată? Nu. Această întrebare, care încolţeşte în minţile fanilor şi jurnaliştilor poate şi de mai multe ori pe zi, trebuie respinsă din start. Schumacher trebuie să reziste şi să treacă şi de acest hop, aşa cum a mai depăşit şi alte încercări din cariera sa sportivă. Aşa speră familia, aşa speră toată lumea.

La Kerpen, modestul circuit de la debuturile sale a devenit o adevărată firmă care produce bani. Are o pistă acoperită şi una în aer liber, un bar conforbabil şi un restaurant, spaţii generoase pentru vizitatori. Aproape peste tot există articole de presă înrămate, în semn de omagiu pentru Michael. Povestea succesului te urmăreşte peste tot. Separat există şi un fan-shop, un magazin cu produse diverse, de la ochelari de soare, până la tricouri şi chiar produse pentru nou-născuţi, cu emblema Kart Center-ului sau fotografia lui Schumacher. Omagiu unui mare campion, care acum capătă alte dimensiuni, când publicul este conştient că Michael ar putea să nu depăşească această grea încercare.

Deşi nu venea des în Germania, căci locuia cu familia în Elveţia, unde are o superbă proprietate pe malul lacului Leman, compatrioţii săi nu l-au uitat pe Michael. În sală, unde este circuitul acoperit, există un colţ special dedicat fanilor, unde aceştia îi pot aduce un omagiu lui Michael. Afară, în apropierea intrării în Kart Center, familia Schumacher a decis, după ce emoţia s-a mai estompat, să fotografieze gardul plin de obiecte aduse de fani, să transforme fotografia în afiş de mulţumire, şi să adreseze câteva cuvinte publicului. Mulţumiri pentru toate urările de bine adresate lui Schumi şi pentru rugăciunile îndreptate către familie, pentru a fi tare şi a depăşi aceste momente grele. Din păcate, de la Grenoble încă nu vine nicio veste bună.

“Fanii lui Schumacher să se pregătească pentru veşti cu adevărat proaste”

Fostul meidc al Formulei 1, Gary Harstein, din ce în ce mai îngrijorat de soarta lui Michael, într-o postare pe blogul său, îi sfătuieşte pe fanii lui Schumacher să fie pregătiţi pentru “veşti extrem de proaste”.

“Ştiu cât de iubit este Michael Schumacher şi sunt îngrijorat de ceea ce urmează să se întâmple. Trebuie să fiţi pregătiţi de veşti foarte proaste”, a scris Harstein.

“Am realizat că lipsa de informaţii de la Grenoble este pentru a ne da tuturor şansa de a ne obişnui cu ideea şi de a... merge mai departe”, a mai scris acesta, speculând pe marginea stării în care s-ar putea afla Schumacher în acest moment.

“Am ştiut tot timpul că Michael era adorat, am petrecut ani pe circuitele 'îmbibate' de roşul căştilor, drapelelor şi costumelor Ferrari. Sunt încă bulversat de dragostea fanilor pentru el. Şi de aceea m-am îngrijorat de ceea ce se va întâmpla dacă vor fi anunţate veşti rpaste, mi-am zis că lipsa de veşti ne va permite să trecem la altceva şi să începem să ne detaşăm”, a explicat Harstein.

“Cu cât cineva stă mai mult timp într-o stare vegetativă, cu atât şansele ca el să-şi revină scad. Pacienţii care sunt în această stare trăiesc de la câteva luni până la câţiva ani. Depinde de mai multe lucruri. De obicei mor din cauza problemelor de respiraţie sau infecţiilor urinare”, a conchis Harstein.

Un alt medic, german, trage la rândul său un semnal de alarmă. Curt Diehn, medic şef la spitalul din Karlsbad, susţine că fostul campion mondial de Formula 1 are muşchii atrofiaţi după aproape trei luni de comă.

Gazzetta dello Sport, din Italia, scria zilele trecute că Schumi a pierdut 25 de kilograme de când este în comă, ceea ce este foarte mult.

"Scăderea în greutate este normală pentru pacienţii aflaţi în comă, dar 20 de kilograme sunt prea multe pentru cineva cu o greutate în limite normale", a spus Curt Diehm, care a atras apoi atenţia asupra pericolului major, în opinia sa, de atrofiere a muşchilor. "Este de aşteptat ca musculatura lui Schumacher să fie atrofiată sever. El este supus unor sedinţe de fizioterapie, însă prin acest procedeu nu se poate acumula masa musculară."

×