x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exerciții NATO, nu flota Mării Negre

Exerciții NATO, nu flota Mării Negre

23 Feb 2017   •   20:20
Exerciții NATO, nu flota Mării Negre
Sursa foto: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Exercițiile militare ale NATO în Marea Neagră, convenite la Summitul de la Varșovia din iulie 2016, nu au nicio legătură cu ideea așa-numitei flote a Mării Negre, a precizat, ieri, președintele bulgar, Rumen Radev, pe pagina sa de Facebook, scrie novinite.com.

Aceste exerciții nu amenință „ambarcațiunile, iahturile și turismul”, a menționat șeful statului bulgar, care a reamintit că astfel de aplicații militare au loc periodic. Radev a avertizat că toate forțele politice care iau parte la campania electorală din Bulgaria trebuie să știe că problema securității țării „nu permite incompetență și trebuie să fie discutată cu extremă responsabilitate”. Comentariile președintelui survin după ce, marți, vicepreședintele Adunării Naționale de la Sofia, Krasimir Karakacianov, a afirmat că o prezență militară sporită a forțelor NATO în Marea Neagră ar escalada tensiunile. Într-o declarație pentru presa locală, Karakacianov a spus că decizia NATO de a-și spori prezența aeriană și navală în Marea Neagră va escalada tensiunile în regiunea Mării Negre și va intensifica confruntarea între Alianța Nord-Atlantică și Rusia în contextul crizei ucrainene.

Prezență navală consolidată

 Pe 16 februarie, NATO a anunțat o consolidare a prezenței navale în Marea Neagră, în cadrul strategiei sale de descurajare ca reacție la atitudinea considerată amenințătoare a Rusiei, după declanșarea conflictului ucrainean în 2014. „Am convenit (...) să sporim prezența navală a NATO în Marea Neagră cu exerciții militare și strângere de informații'', a declarat recent secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. În Marea Neagră, rotația navelor militare va fi „din ce în ce mai frecventă”, la fel ca exercițiile desfășurate în comun cu țările din regiune, a spus Stoltenberg.

Prezența întărită lângă Rusia are scop defensiv, a dat asigurări și Jens Stoltenberg

 

×