Moldovenii au fost chemaţi duminică la urne să voteze, în cadrul unui referendum, schimbarea Constituţiei pentru ca preşedintele să fie ales prin vot direct. Secţiile de votare au fost deschise la ora 07.00 şi închise la orele 21.00. Potrivit site-ului Jurnal.md, datele primite până la orele 19.00 arată că "rata de participare a moldovenilor la referendum era de 24,03%", cea mai mare prezenţă înregistrându-se la Teleneşti (16,09%), Şoldăneşti, Ştefan-Vodă, Rezina şi Hânceşti (14,44%), în timp ce la Chişinău circa 8% dintre persoanele cu drept de vot s-au prezentat la urne. Pentru validarea referendumului este nevoie de o rată de participare mai mare de 33%.
Organizarea referendumului a devenit imperativă în momentul în care Parlamentul moldovean s-a dovedit în două rânduri incapabil să aleagă preşedintele ţării. Un exit-poll realizat de institutul IRES şi dat publicităţii la orele 19.00 arăta că 89,2% dintre persoanele care au votat au răspuns afirmativ la întrebarea: "Sunteţi pentru modificarea Constituţiei, care să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către popor?", iar 10,8 au fost împotrivă. Potrivit acestui sondaj, la referendum s-au prezentat 90,34% moldoveni, 4,17% ruşi, 1,87% ucraineni, 0,37% găgăuzi, 3,25% alte etnii.
Site-ul Jurnal.md precizează că sistemul electronic de colectare a datelor de la secţiile de vot de pe întreg teritoriul R.Moldova ar fi putut fi ţinta unui atac cibernetic, de vreme ce datele furnizate duminică dimineaţa de Comisia Electorală Centrală "au fost greşite". Sistemul electronic "a căzut", a anunţat secretarul CEC, Iurie Ciocan. "Am solicitat Centrului pe Telecomunicaţii Speciale să verifice acest lucru (eventualitatea unui atac cibernetic), apoi vom veni cu detalii", a adăugat Iurie Ciocan.