x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozie la reactorul 3 al centralei de la Fukushima - video

Explozie la reactorul 3 al centralei de la Fukushima - video

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2011   •   05:11
Explozie la reactorul 3 al centralei de la Fukushima - video
Sursa foto: /Reuters

O a doua explozie a avut loc la centrala nucleara de la Fukushima, puternic deteriorata in urma cutremurului si a tsunami-ului care au lovit vineri Japonia.

Agentia Nucleara Japoneza a confirmat ca la centrala nucleara de la Fukushima a avut loc o explozie la reactorul 3, la o zi dupa ce avusese loc o explozie si la reactorul 1 al aceleiasi unitati nucleare.

Deflagratia are natura chimica, si nu nucleara, fiind generata de reactia chimica produsa de contactul dintre hidrogenul acumulat in spatiul dintre vasul sub presiune al reactorului si structura de siguranta exterioara, si aer.

Ca si in cazul exploziei primului reactor, defiagratia a fost cauzata de disfunctionalitatea sistemului de racire. Astfel, prin imposibilitatea utilizarii pompelor, lichidul de racire, apa, nu a mai circulat prin sistem si a atins temperatura de fierbere, generand vapori si conducand la cresterea presiunii in vasul reactorului. Pentru eliberarea acestei presiuni, inginerii japonezi au hotarat sa esapeze aburii din vasul de presiune al reactorului, numai ca, la temperaturi inalte, vaporii de apa disociaza, creandu-se astfel vapori de hidrogen, care au explodat in contact cu aerul.

 Oficialitatile japoneze au declarat ca structura de siguranta a reactorului nu a fost afectata si ca sansele ca aceasta explozie sa produca o contaminare radioactiva majora sunt reduse. Totusi, ca urmare a primei explozii de la Fukushima, 22 de persoane sunt tratate de catre medici ca urmare a expunerii la substante radioactive.

bbc.co.uk

×