x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O serie de explozii solare ar putea declanşa vineri o furtună geomagnetică

O serie de explozii solare ar putea declanşa vineri o furtună geomagnetică

de Agerpres    |    12 Iun 2014   •   19:23
O serie de explozii solare ar putea declanşa vineri o furtună geomagnetică

Fluxurile de particule ionizate rezultate în urma a trei puternice explozii solare produse în ultimele două zile ar putea lovi vineri Pământul, generând o furtună geomagnetică, dar experţii în vremea spaţială anunţă că nu există niciun motiv de alarmă, conform LiveScience.com.

Toate cele trei explozii solare fac parte din clasa X - clasa celor mai puternice explozii solare, de până la 10.000 de ori mai puternice decât erupţiile solare comune. Cea mai recentă dintre cele trei explozii a avut intensitatea X1.0 şi s-a produs miercuri la ora 06:06, ora României. Celelalte două explozii solare - una de intensitatea X2.2 (de două ori mai puternică decât cea produsă miercuri) şi respectiv una de intensitatea X1.5 (de 1,5 ori mai puternică decât cea de miercuri) - s-au produs marţi. Toate cele trei explozii solare s-au produs în partea stângă a discului solar, conform NASA.

Exploziile solare sunt nişte erupţii puternice de radiaţii şi plasmă produse în atmosfera Soarelui care afectează toate toate straturile atmosferei solare (fotosfera, coroana şi cromosfera). Radiaţiile rezultate din aceste erupţii sunt proiectate în spaţiu. Uneori aceste explozii trimit în spaţiu şi valuri de plasmă şi de particule ionizate, denumite erupţii coronale de masă (CME). Atunci când sunt îndreptate direct spre Pământ, erupţiile coronale de masă pot provoca furtuni geomagnetice şi pot perturba reţelele electrice şi de comunicaţii de pe Pământ.

Conform site-ului Spaceweather.com, efectele produse de primele două explozii nu vor lovi din plin Pământul, însă erupţiile coronale de masă pot să genereze furtuni geomagnetice polare. Aceste furtuni geomagnetice se produc atunci când particulele solare interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului, iar unul dintre cele mai spectaculoase efecte sunt cele de auroră boreală sau australă.

O furtună solară foarte puternică are capacitatea de a genera curenţi geomagnetici care pot întrerupe alimentarea cu energie electrică şi pot dezorienta busolele magnetice. În plus, o astfel de furtună solară foarte puternică poate produce efecte de auroră şi la latitudini mai scăzute.

Exploziile solare de marţi şi miercuri au dus la întreruperea comunicaţiilor radio pe unde de înaltă frecvenţă, pe partea luminată de Soare a Pământului, timp de o oră.

Dacă în cursul zilei de vineri se va manifesta o furtună geomagnetică, sub influenţa acestor explozii solare, ea va fi de gradul G1, cea mai slabă, şi astfel există un risc foarte mic de perturbare a sistemelor de comunicaţii şi a reţelelor electrice. 

×