x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extindere cu artificii

Extindere cu artificii

17 Mar 2004   •   00:00

Cu focuri de artificii, targuri, concerte si spectacole de teatru, Irlanda pregateste primirea oficiala in Uniunea Europeana (UE) a celor 10 state care adera la 1 mai.

Ministerul Sportului, Turismului si Culturii vrea ca extinderea sa ramana asociata in memoria europenilor cu presedintia irlandeza, in timpul careia are loc evenimentul. Pentru asta, in mai multe orase din Irlanda se fac pregatiri.

ARTIFICII SI TARGURI. Manifestarile vor incepe in ultimele doua zile ale lunii aprilie, pe bulevardul principal din Dublin, cu un spectacol interactiv de lumini. Proiectul le permite doritorilor din intreaga lume sa programeze un anumit joc de lumini, care se schimba o data la sase secunde, prin controlarea a 24 de "raze" care compun intregul spectacol. In seara de 30 aprilie, un foc de artificii va aprinde Dublinul, iar pe 1 mai toata lumea este invitata la Targul European. Aproape 28 de standuri ii asteapta pe cei curiosi sa afle mai multe despre cultura, bucataria si arta celor 10 noi membri.

PARTICIPA SI ROMANIA. Organizatorii nu au uitat nici de Romania, Bulgaria si Turcia. Desi au statut de tari candidate la UE, ele au primit invitatia de a-si face reclama la standurile targului. Ziua de 1 mai se va incheia cu un spectacol de muzica rock.

10 ORASE. Capitala Irlandei nu a luat insa monopolul asupra festivitatilor. Autoritatile au inclus in plan alte 10 orase irlandeze, fiecare facand echipa cu o tara din noul val. De exemplu, Cork, al doilea oras ca importanta, ii spune "Bun venit" Slovaciei cu un festival culinar, iar Sligo pregateste, alaturi de Ungaria, un festival de muzica si teatru. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe