Liderului şi fondatorului grupării extremiste Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), Toroczkai Laszlo, i s-a interzis accesul pe teritoriul României pe termen nelimitat.
HVIM solicită, printre altele, revizuirea Tratatului de la Trianon (1920) şi reîntregirea Ungariei Mari. Sâmbăta trecută, Toroczkai a încercat să treacă punctul de frontieră Salonta, alături de soţia sa şi de cei doi copii ai lor. “România a dovedit din nou că este un stat întunecat, bolnav, rămas în urmă, în care nu se respectă regulile statului de drept. Încercam să ajung în localitatea Remetea (n.r. judeţul Alba), pentru a participa la lansarea organizaţiei locale a HVIM, o onoare, având în vedere că mama mea este originară din această localitate.
Întors din drum
La Vama Salonta, maşina mea a fost trasă deoparte şi blocată. Soţia şi cei doi copii, de 6 ani şi 15 luni, au fost duşi într-o cameră separată. După aproximativ două ore de discuţii, vameşii mi-au arătat nişte hârtii care atestă faptul că mi se interzice accesul în România, în schimb soţia mea, care deţine şi cetăţenia română, poate continua drumul. Am intrat într-un conflict dur cu ei. Am început să urlu la ei, deoarece interdicţia nu este nici limitată temporar, nici motivată concret. Am solicitat un traducător, soţia le-a spus că a uitat limba română şi a continuat să le vorbească doar în maghiară, dar lor nu le-a păsat. Când fata mea a început să plângă, i-am spus că acum o să înţeleagă de ce toată viaţa m-am luptat împotriva nedreptăţii de la Trianon”, explica Toroczkai pe pagina personală de pe reţeaua de socializare Facebook.
A încercat să rezolve problema
El a încercat să soluţioneze problema cu ajutorul câtorva parlamentari ai formaţiunii extremiste Jobbik, însă fără succes. “Am contactat imediat ministerul de Externe al Ungariei, parlamentarii Jobbik, Szavay Istvan şi Zagyva Gyula, Ambasada Ungariei de la Bucureşti, dar nu au putut face nimic. Lucrurile au degenerat în aşa fel încât unul dintre români a dus mâna spre arma din dotare. Am decis să ne întoarcem. O maşină a poliţiei ne-a urmărit până la trecerea frontierei maghiare şi mi-a înapoiat actele. Voi depune o plângere, dar ştiu că nu înseamnă nimic împotriva unui stat artificial şi frustrat ca România. Pe mine pot să mă interzică de pe teritoriile confiscate prin încălcarea normelor statului de drept, dar organizaţia noastră va continua să existe”, a mai notat Toroczkai, care a postat şi documentele care atestă interdicţia sa pe teritoriul României.
Are precedente în Serbia şi Slovacia
În anul 2004, lui Toroczkai i-a fost interzis accesul în Serbia, pe o perioadă de un an, din cauza unui incident violent în oraşul Palic, din Voievodina. În 2006, autorităţile din Slovacia i-au interzis, de asemenea, accesul în această ţară, pentru o perioadă de cinci ani, din cauza unor demonstraţii pe care le-a organizat în faţa Ministerului slovac al Afacerilor Interne. Potrivit unui articol dat publicităţii în 2008 de politics.hu, Toroczkai a fost dat afară din partidul Justiţie şi Viaţă de liderul acestuia, Istvan Csurka, una dintre cele mai active voci ale naţionalismului antiliberal din Ungaria, care îl considera pe Toroczkai “prea radical”.