x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mărturisire șocantă: Drama unei israeliene care a fost ținută în captivitate de Hamas

Mărturisire șocantă: Drama unei israeliene care a fost ținută în captivitate de Hamas

de Şerban Mihăilă    |    28 Mar 2024   •   07:00
Mărturisire șocantă: Drama unei israeliene care a fost ținută în captivitate de Hamas

Amit Soussana a devenit prima femeie din Israel care a vorbit public despre agresiunea sexuală și alte forme de violență la care a fost supusă, în timpul celor 55 de zile de captivitate ce au urmat atacului lansat de Hamas asupra statului evreu, în 7 octombrie 2023.

Răpită din casa ei de un grup format din cel puțin 10 bărbați, Soussana a dezvăluit că a trăit o serie de evenimente șocante, în care a fost bătută și târâtă în Gaza. 

Detaliile captivității sale descriu o imagine sinistră a suferinței sale. Femeia a fost închisă singură și legată cu lanțuri de gleznă și, apoi, forțată să efectueze acte sexuale sub amenințarea unei arme, arată publicația americană  „The New York Times”, într-un material exclusiv.

De profesie avocat, Soussana a fost eliberată la sfârșitul lunii noiembrie 2023, în cadrul unui schimb între ostatici din Gaza, răpiți în timpul atacului Hamas, și prizonieri palestinieni.

„Mărturia curajoasă oferită de Amit Soussana, care detaliază oribila sa captivitate, este una dintre numeroasele relatări sfâșietoare ale ostaticilor deținuți de Hamas.”, a precizat, într-un comunicat, „Forumul Familiilor Ostaticilor”. Această grupare îi reunește pe membrii familiilor ostaticilor și ai persoanelor dispărute în atacul Hamas de anul trecut. 

Comunicatul mai adaugă: „Amit este un erou, la fel ca toți ostaticii care îndură acest iad de peste 172 de zile chinuitoare. Trebuie să-i aducem acasă pe acești bărbați curajoși și pe aceste femei curajoase, înainte de a fi prea târziu.”.

Agresată sexual, sub amenințarea armei

Cele opt ore de interviuri ale Soussanei cu „The New York Times” au dezvăluit chinurile psihologice și fizice pe care femeia a declarat că le-a trăit în captivitate, sub amenințarea răpitorilor săi.

Ea a oferit detalii ample despre calvarul îndurat în mai multe locații din Gaza, inclusiv în case particulare și într-un tunel subteran.

După câteva zile de captivitate, a mărturisit Soussana, bărbatul care o păzea a început să o întrebe despre viața ei sexuală.

Soussana a mai povestit că a fost ținută singură în dormitorul unui copil, legată cu lanțuri de glezna stângă. Uneori, gardianul intra, se așeza lângă ea pe pat, îi ridica cămașa și o atingea.

Femeia a precizat apoi că paznicul a întrebat-o în repetate rânduri când îi vine ciclul. Când i s-a terminat menstruația, în jurul datei de 18 octombrie, ea a încercat să îl ducă cu vorba, pretinzând că sângera, timp de aproape o săptămână.

În jurul datei de 24 octombrie, paznicul, care își spunea Muhammad, a atacat-o. În dimineața respectivă, a spus ea, bărbatul i-a desfăcut lanțul și a lăsat-o în baie. După ce s-a dezbrăcat și a început să se spele în cadă, Muhammad s-a întors și a stat în ușă, ținând un pistol.

„A venit spre mine și mi-a înfipt pistolul în frunte.”, a povestit Soussana. După ce a bruscat-o pe femeie și a forțat-o să își scoată prosopul, „Muhammad a pipăit-o, a așezat-o pe marginea căzii și a lovit-o din nou.”, a relatat ziarul american, citând-o pe avocata israeliană.

„Vorbește în numele celor care nu pot vorbi”

„Mărturia îngrozitoare a lui Amit este o dovadă în plus că persoanele dragi nouă, aflate în Gaza, îndură tortură fizică, sexuală și psihologică în fiecare zi. Fiecare zi acolo este ca o eternitate!”, a afirmat Ayelet Levy Shachar, mama ostaticei Naama Levy, în vârstă de 19 ani, care a fost filmată în timp ce era târâtă de păr sub amenințarea armei în Gaza, cu pantalonii de trening pătați de sânge.

Ea a spus că ceea ce i s-a întâmplat lui Amit „este același coșmar cu care se confruntă mulți alți ostatici, femei și bărbați, în fiecare zi, în captivitate. Poate chiar în acest moment. Îi implorăm - viețile lor atârnă în balanță. Aduceți-ne fiicele noastre și pe toți cei dragi nouă înapoi acum - înainte de a fi prea târziu!”.

La începutul lunii martie, ONU a publicat un raport care indică faptul că violurile și violurile în grup, printre alte acte de violență sexuală, au avut loc probabil în timpul atacului Hamas din 7 octombrie.

Potrivit raportului, există dovezi „clare și convingătoare” că ostaticii au fost violați în timp ce erau ținuți în Gaza, iar cei care sunt în prezent ținuți în captivitate se confruntă în continuare cu astfel de abuzuri.

Oficialul Hamas Basem Naim a negat raportul ONU privind agresiunile sexuale, într-un interviu acordat CNN la începutul acestei luni.

Marți, președintele israelian, Isaac Herzog, a declarat că Soussana „vorbește pentru toți cei care nu pot vorbi. Ea vorbește pentru toate victimele crimelor și abuzurilor sexuale josnice ale Hamas. Ea vorbește în numele tuturor femeilor, de pretutindeni.”, a transmis Herzog printr-o postare pe contul său de X, în care comentează articolul din „The New York Times”.

×