x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Femeile din armata britanică vor avea dreptul să lupte în prima linie

Femeile din armata britanică vor avea dreptul să lupte în prima linie

08 Iul 2016   •   20:20
Femeile din armata britanică vor avea dreptul să lupte în prima linie

Armata britanică va permite femeilor soldat să lupte în prima linie, au anunţat vineri Ministerul britanic al Apărării şi premierul David Cameron, transmite AFP.

Decizia, calificată de şeful executivului de la Londra drept 'o etapă importantă', a fost luată pe baza unui studiu al cărui obiectiv a fost să determine dacă femeile sunt suficient de puternice fizic pentru a servi în cadrul trupelor de infanterie şi dacă prezenţa lor ar putea reprezenta un risc pentru coeziunea unităţilor militare.

'Şeful Statului Major a recomandat să ridicăm interdicţia ce nu permite femeilor să participe la lupte terestre apropiate, un punct de vedere împărtăşit de şefii celorlalte servicii', a afirmat premierul David Cameron într-un comunicat. 'Sunt de acord cu avizul şi am acceptat recomandarea. Am cerut ca aceasta să se aplice cât mai repede posibil', a mai menţionat Cameron.

Începând din luna noiembrie, femeile din armata britanică se vor putea alătura unităţii de mecanizate Royal Armoured Corps, ce are în dotare tancuri şi alte vehicule militare. Ulterior, până la sfârşitul anului 2018, infanteria, unităţile Royal Marines şi un regiment al forţelor aeriene specializat în apărarea aerodromurilor militare vor fi de asemenea accesibile femeilor.

'Este vital ca forţele noastre armate să fie de clasă internaţională şi să reflecte societatea în care trăim. Ridicarea acestei interdicţii este o etapă importantă', a declarat Cameron la Varşovia, unde participă la summitul NATO. 'Astfel, forţele armate vor putea să extragă cea mai bună parte din ansamblul talentelor lor şi să crească oportunităţile oferite femeilor', a mai apreciat el.

Femeile reprezintă 10% din personalul militar britanic şi până în prezent ele aveau dreptul să acţioneze pe front, dar să nu participe la misiuni ce ar implica o confruntare directă cu inamicul. AGERPRES

×