Protestul anticomunist din capitala Republicii Moldova începe să aducă tot mai mult cu o revoluţie. Miile de oameni adunate în Piaţa Marii Adunări Naţionale au luat cu asalt clădirea Preşedinţiei şi sediul Parlamentului.
Pietre care zboară în toate direcţiile, geamuri sparte, obiecte scoase din clădiri şi incendiate, ciocniri între manifestanţi şi poliţie, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene sunt câteva dintre elementele care zugrăvesc o imagine a revoltei celor care acuză autorităţile că au fraudat alegerile din 5 aprilie. Scrutinul legislativ s-a încheiat cu victoria comuniştilor, o victorie atât de clară, încât le permite să deţină controlul asupra Parlamentului şi să numească fără probleme un preşedinte şi un premier. Forţele democratice de la Chişinău contestă însă aceste rezultate şi susţin că cifrele au fost trucate. Mai mult, o serie de nereguli grave au avut loc în cursul scrutinului. Pe listele de alegători au figurat persoane decedate, bolnavi internaţi în centrele pentru tratarea afecţiunilor psihice, iar soldaţii au fost încolonaţi la urne cu ordin clar despre cum trebuie să voteze. În aceste condiţii, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră cer repetarea alegerilor.
ÎN CLOCOT
Ieri după-amiază, manifestaţia a căpătat accente de violenţă. Poliţişti înarmaţi au înconjurat clădirea Preşedinţiei după ce protestatarii au aruncat cu pietre şi au spart mai multe geamuri. Ulterior, manifestanţii au rupt toate cordoanele poliţiei, iar forţele de ordine au făcut pasul înapoi, nu înainte de a încerca să îi îndepărteze cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Sute de poliţişti i-au împins pe scările sediului Preşedinţiei şi Parlamentului, înconjurând apoi sediul Preşedinţiei. Protestatarii purtau drapele ale României, scandau "Jos comunismul", "România", "Libertate", "Revoluţie" şi au intonat imnul "Deşteaptă-te române!". Printre ei s-au aflat şi lideri ai partidelor de opoziţie. "Am considerat că este necesar să fiu alături de aceşti tineri minunaţi, care au înţeles că este necesar să fie în acţiune şi să-şi expună punctul de vedere asupra a ceea ce s-a întâmplat în aceste alegeri", a declarat liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), Vladimir Filat. Vicepreşedintele Partidului Liberal (PL) şi primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă a precizat că este un protest spontan. "Noi suntem alături de tineri atunci când este vorba de aceste fraude nemaiîntâlnite", a menţionat preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Anatol Petrenco. De altfel, partidele de opoziţie împreună cu liderii protestatarilor au convenit să formeze o echipă de negociere pentru a discuta cu preşedintele Vladimir Voronin, care s-a ascuns. Preşedinţia anunţase, totuşi, o declaraţie de presă a şefului statului la ora locală 19:30.
TRANSMISIE ONLINE
Comunicaţiile au fost întrerupte ieri la Chişinău, iar telefoanele mobile nu mai funcţionau. Cea mai la îndemână modalitate de comunicare, atât între protestatari, cât şi cu "exteriorul", a fost reţeaua Twitter, dar şi programul Messenger.
Site-urile posturilor de televiziune sau portalurile de informaţii funcţionau cu dificultate.
"E INADMISIBIL"
În cursul după-amiezii de ieri, Procuratura Generală a difuzat un comunicat în care a calificat acţiunile de protest anticomuniste ca fiind ilegale şi inadmisibile. Instituţia susţine că pe parcursul manifestaţiei au fost înregistrate mai multe încălcări ale prevederilor legale, precum: blocarea arterelor principale de transport, tentative de deteriorare a mijloacelor de transport în comun, antrenarea minorilor şi participarea la protest în stare de ebrietate.
Citește pe Antena3.ro