Orchestra filarmonică din Viena a anunţat că va restitui un tablou furat de nazişti moştenitorilor adevăratului lui proprietar, francezul Marcel Koch.
Prestigioasa orchestră a trimis joi o scrisoare moştenitorilor lui Marcel Koch, pentru a-i informa de intenţie, a anunţat sâmbătă unul dintre purtătorii săi de cuvânt.
Datând din 1883, pânza pictorului impresionist Paul Signac, intitulată “Port-en-Bessin”, a fost confiscată de nazişti în 1940 din Jura (estul Franţei) şi oferită cadou orchestrei, aflată în turneu în această regiune, a anunţat orchestra într-un comunicat preluat de AFP.
După două decenii de căutare, un specialist în istoria artei, Sophie Lillie, care a fost mandatată în acest sens de orchestră, a reuşit în cele din urmă să identifice provenienţa acestei picturi.
“Suntem foarte fericiţi că, graţie eforturilor depuse de Sophie Lillie, i-am găsit pe moştenitorii proprietarului acestui tablou”, a declarat şeful orchestrei, Clemens Hellsberg, într-un comunicat.
“Restituirea acestei picturi ne interesa în mod particular. Făceam eforturi de mai mulţi ani pentru a ne confrunta cu trecutul, pentru a ne asuma responsabilitatea şi a repara nedreptatea comisă în trecut”, a precizat acesta.
Moştenitorii lui Marcel Koch vor prelua pânza în cadrul unei ceremonii a cărei dată nu a fost stabilită.
Până în 1995, Austria, care se considera doar victimă a nazismului din cauza anexării (“Anschluss”) la cel de-al Treilea Reich în 1938, nu a decis, spre deosebire de Germania, să indemnizeze victimele jafurilor şi nedreptăţilor comise de nazişti.
În 1995 a fost creat un Fond naţional austriac, iar din 2000 un fond de reconciliere şi un fond general de indemnizare, pe de o parte, a celor supuşi la muncă silnică, şi pe de alta, a evreilor victime ale spolierilor, scrie AFP.
Anul trecut, o familie de evrei a solicitat restituirea unui tablou de Gustav Klimt, “Frise Beethoven”, argumentând că a fost constrânsă de stat să-l vândă după război.
Este vorba despre cea mai importantă solicitare, de la cazul celebrului portret al Adelei Bloch-Bauer, şi acesta de Gustav Klimt, operă restituită în 2006 moştenitorilor precedenţilor săi proprietari.
Chestiunea restituirii operelor de artă jefuite de nazişti capătă în prezent, în ciuda anilor scurşi de la război, o nouă turnură, după ce în apartamentul de bloc din cartierul Schwabing din Munchen al unui octogenar german s-au descoperit dosite 1.406 opere de mari maeştri ai picturii mondiale. “Comoara nazistă”, cum a fost denumită descoperirea, este acum în plin proces de verificare a provenienţei operelor, bucată cu bucată, autorităţile germane însărcinând o echipă de specialişti cu verificările.