x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Filat nu mai poate forma Guvernul Republicii Moldova

Filat nu mai poate forma Guvernul Republicii Moldova

23 Apr 2013   •   17:35
Filat nu mai poate forma Guvernul Republicii Moldova

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat luni seară neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti prin care Vlad Filat a fost desemnat să formeze noul Guvern.

Preşedintele trebuie să numească premier interimar
Curtea a mai decis, în urma examinării unei sesizări depuse de deputaţi liberali, că preşedintele Timofti ar fi urmat să numească un prim-ministru interimar, altul decât Vlad Filat, după demiterea Guvernului, la 5 martie. Curtea a declarat neconstituţional Decretul presedintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru. “Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile; În cazul demiterii Guvernului, prin moţiune de cenzură, pentru suspiciuni de corupţie, preşedintele Republicii Moldova are obligaţia constituţională de a desemna un prim-ministru interimar dintre membrii Guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată”, potrivit textului hotărârii Curţii Constituţionale, votat după discuţii care au durat peste opt ore.
Deputatul liberal Valeriu Munteanu, unul dintre autorii sesizării, a declarat pentru Agerpres că această hotărâre înseamnă că Vlad Filat nu mai poate candida pentru funcţia de premier, iar Nicolae Timofti trebuie să desemneze o altă persoană pentru a forma Cabinetul de Miniştri. În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al lui Nicolae Timofti, Vlad Ţurcanu, a calificat hotărârea drept “surprinzătoare” şi că va fi analizată după ce Curtea va transmite argumentarea.

Iurie Leancă, interimar?
Preşedintele Nicolae Timofti a avut marţi o întrevedere la Preşedinţie cu premierul în exerciţiu Vlad Filat în urma hotărârii din ajun a Curţii Constituţionale, care a anulat decretul privind desemnarea lui Filat în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru şi care îl obligă pe şeful statului să numească un alt premier interimar în locul lui Filat.
Cei doi nu au făcut declaraţii pentru presă, dar, potrivit unor surse neconfirmate, Timofti ar urma să-l numească pe vicepremierul Iurie Leancă, care este şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în funcţia de premier interimar.
Între timp, Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat a transmis un comunicat în care califică hotărârea Curţii ca fiind una politică. ''Partidul Liberal Democrat din Moldova a luat act cu îngrijorare de decizia Curţii Constituţionale, care este una strict politică şi creează un precedent periculos pentru funcţionarea statului de drept în Republica Moldova. Această decizie interpretează tendenţios norma de drept şi poate avea un impact negativ pe termen lung asupra dezvoltării democratice a Republicii Moldova'', se menţionează în comunicat.

Ghimpu cere negocieri

Pe de altă parte, Partidul Liberal care a depus sesizarea la Curte i-a solicitat marţi preşedintelui Timofti ca să numească în aceeaşi zi un premier interimar. Liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, le-a solicitat celorlalte două partide din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană să se aşeze la masa de negocieri pentru formarea unei noi coaliţii majoritare şi votarea unui nou Guvern.
Partidul Democrat, care luni a anunţat că este gata să înceapă negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi pentru învestirea unui nou Guvern condus de Filat, a precizat marţi într-un comunicat de presă că rămâne pe aceleaşi poziţii, dar că hotărârea Curţii necesită anumite evaluări ale situaţiei. “Această decizie implică mai multe efecte imediate şi, în aceste condiţii, sunt necesare anumite evaluări şi discuţii în perioada imediat următoare”, se menţionează în comunicatul formaţiunii.

×
Subiecte în articol: republica moldova