Acordul dintre cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, reprezinta o victorie a liderului de la Berlin, care, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times, a obtinut "cam tot ce a vrut".
Astfel, in urma intalnirii de la Elysee, Merkel a reusit sa-si impuna punctul de vedere privind modificarea Tratatului UE, dar si cel referitor la dictarea de sanctiuni automate statelor care nu respecta limita de deficit bugetar de 3%. Totodata, Curtea Europeana de Justitie va putea decide daca limitarea indatorarii este suficient prevazuta in legislatia nationala.
Cei mai importanti lideri europeni au mai cazut de acord ca emiterea de obligatiuni comune ale zonei euro nu reprezinta o solutie la criza, Franta fiind astfel atrasa de partea sa de catre Germania, cel mai inversunat oponent la ideea obligatiunilor comune, in conditiile in care Berlinul are costurile de imprumut foarte reduse.
Si The Guardian are aceeasi opinie, cu amendamentul ca Sarkozy a reusit totusi sa obtina ceva. Astfel, sanctiunile automate pentru cei care incalca limita de deficit bugetar vor putea fi blocate de o majoritate calificata de 85%, in timp ce Merkel sustinea ca acestea sa fie complet automate.
Cancelarul german a renuntat partial si la propunerea ca incalcarile regulilor fiscale sa fie judecate de Curtea Europeana de Justitie. Conform Financial Times, cei doi lideri au ajuns la un compromis, astfel ca guvernele din zona euro vor trebui sa introduca in constitutii o asa-zisa regula de aur care sa impiedice tarile sa inregistreze deficite bugetare.
"Sarkozy o imita bine pe Merkel. Obligatiunile comune nu sunt o solutie si nu va mai comenta actiunile Bancii Centrale Europene. Este aproape o reproducere exacta a ceea ce a prezentat Merkel in Parlamentul german vineri. Unii ar numi aceasta situatie coordonare. Altii ar putea vedea supunerea francezilor fata de cei care iau deciziile", scrie, ironic, The Guardian.
Numai ca partea dificila de-abia urmeaza, cei doi lideri urmand sa convinga restul zonei euro sa accepte hotararile luate in comun. Acordul franco-german va fi trimis miercuri presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy si urmeaza sa fie discutat cu liderii europeni la reuniunea de la sfarsitul saptamanii.