x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Foametea obligă părinţii din Afghanistan să-şi vândă copiii

Foametea obligă părinţii din Afghanistan să-şi vândă copiii

22 Noi 2018   •   16:06
Foametea obligă părinţii din Afghanistan să-şi vândă copiii

O foamete fără precedent a obligat mai multe familii din Afghanistan să-şi vândă copiii pentru a putea să aducă mâncare acasă, scrie CNN.

CNN a vorbit cu mai multe familii din oraşul Herat, care au fost obligate să-şi părăsească locuinţele, în urma unei secete fără precedent. Peste 275.000 de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele din cauza foametei: 84.000 în Herat şi 182.000 în regiunea Badghis, potrivit ONU.

Patru ani fără ploi au secătuit agricultura regiunii. Condiţiile meteorologice extreme trezesc îngrijorări la nivel global, însă acestea au deja un impact sever asupra celei mai fragile ţări a lumii, unde decenii de război au îngropat economia.

În afara oraşului Herat, într-o tabără de refugiaţi, un cameraman CNN a întâlnit-o pe Mamareen, o femeie care şi-a pierdut soţul în război, casa în urma schimbărilor climatice, iar acum fiica, dintr-o nevoie urgentă de a-şi hrăni ceilalţi copii. Akila, în vârstă de şase ani, se află acum în proprietatea unei alte familii. Mamareen a vândut-o pe Akila pentru 3.000 de dolari către Najmuddin, care a promis-o fiului său, în vârstă de 10 ani, Sher Agha.

“Am fugit din satul meu cu cei trei copii din cauza foametei”, a spus Mamareen. “Am venit aici în speranţa că o să primesc ajutor, dar nu am primit nimic. Pentru a evita foametea în rândul copiilor mei, mi-am vândut fiica unui bărbat pentru 3.000 de dolari, dar până acum am primit doar 70 de dolari. Nu am niciun ban, nimic de mâncare şi niciun cap al familiei – soţul meu a fost omorât.”

Întrebată de jurnalistul CNN dacă Akila îşi cunoaşte soarta, mama sa a răspuns negativ. ”Nu ştie că am vândut-o. Cum ar putea să ştie? Este un copil. Dar nu aveam altă opţiune. Chiar dacă în lacrimi sau în hohote de râs, o să fie nevoie să plece. Cine şi-ar vinde o parte din inimă dacă nu ar fi obligat?”

Soarta ei se află la câţiva metri depărtare, într-un cort mai bogat din tabără, cu Najmuddin, cumpărătorul ei. Najmuddin spune că gestul lui este, de fapt, un act de caritate.

“Familia ei nu avea ce să mănânce. Erau înfometaţi.”, a spus acesta. ”Ştiu că şi eu sunt, de asemenea, sărac, dar sunt sigur că pot să plătesc suma... în doi sau trei ani.”

 

 

×
Subiecte în articol: afghanistan foamete