x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TEROARE ÎN CANADA. Poliţia a dat publicităţii numele atacatorului de la Memorialul Eroilor din Ottawa

TEROARE ÎN CANADA. Poliţia a dat publicităţii numele atacatorului de la Memorialul Eroilor din Ottawa

23 Oct 2014   •   08:57
TEROARE ÎN CANADA. Poliţia a dat publicităţii numele atacatorului de la Memorialul Eroilor din Ottawa
Sursa foto: cbc.ca

Poliţia canadiană a dat publicităţii numele şi prenumele suspectului de împuşcăturile de miercuri la Monumentul canadienilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial din Ottawa, situat în apropiere de parlamentul ţării şi centrul comercial Rideau Centre, informează Reuters, citată de Agerpres. Acesta este un cetăţean canadian, Michael Zehaf-Bibeau (născut în 1982), care s-a numit Michael Joseph Hall înainte de a se converti la islam.

În cursul nopţii de miercuri spre joi, poliţia a anunţat că ameninţarea a fost înlăturată şi a retras cordonul de securitate amplasat în centrul capitalei canadiene. Cu toate acestea, accesul în zona clădirii parlamentului este în continuare blocat, o operaţiune a poliţiei fiind în curs de desfăşurare. Trei persoane rănite au fost, între timp, externate de la spitalul municipal din Ottawa, după ce au primit îngrijiri medicale corespunzătoare. Responsabili ai spitalului nu au precizat nici identitatea celor răniţi şi nici natura plăgilor.

Potrivit primelor informaţii, Michael Zehaf-Bibeau a ucis un militar din garda de onoare, iar mai târziu a fost împuşcat de către poliţişti.

Canadian Press a relatat, în baza celor povestite de un martor, care a urmărit evenimentele de la geamul apartamentului său, că a fost un atacator cu o armă de vânătoare, îmbrăcat complet în negru, cu o eşarfă care îi acoperea nasul şi gura. El a tras de două ori în direcţia militarului din garda de onoare de la Monumentul eroilor canadieni, iar după ce acesta a căzut ca secerat la pământ a ridicat triumfător arma deasupra capului şi s-a îndreptat spre parlament.



Mai târziu atacatorul a fost eliminat în incinta legislativului canadian, o înregistrare video cu această parte a operaţiunii forţelor de securitate a fost postată pe Youtube. Martorii au numărat până la 30 de împuşcături în clădirea parlamentului. La ora actuală se ştie doar despre trei răniţi, între care un militar din Garda de onoare şi un gardian din dispozitivul de pază al forului legislativ.

Despre atacator se mai ştie că era cunoscut forţelor de ordine. Numai în Montreal fusese reţinut de cinci ori. Michael Zehaf-Bibeau a fost reţinut de trei ori pentru posesie de droguri şi de două ori pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată. Nu se cunoaşte însă cu exactitate dacă acesta a avut sau nu complici.

La început, o parte dintre parlamentari s-a baricadat în clădire, dar apoi ei au fost evacuaţi în condiţii de siguranţă de către poliţie. Măsuri speciale de securitate au fost luate la toate instituţiile de învăţământ, inclusiv la Universitatea din Ottawa. Elevilor şi profesorilor nu li s-a permis să părăsească clasele în primele ore ale operaţiunii de neutralizare a atacatorului.

Atacul armat împotriva unor militari la Quebec (soldat cu un mort) şi împuşcăturile de la Ottawa arată că nici Canada nu dispune de 'imunitate' în faţa atacurilor teroriste, a declarat premierul canadian Stephen Harper, într-un discurs adresat miercuri seara către naţiune.El a promis că în zilele următoare se vor cunoaşte mai multe detalii despre 'terorist' şi eventualii săi complici.

×