x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fondatorul unei bănci rusești: "Mi-am dat seama că Rusia, ca țară, nu mai există"

Fondatorul unei bănci rusești: "Mi-am dat seama că Rusia, ca țară, nu mai există"

02 Mai 2022   •   09:49
Fondatorul unei bănci rusești: "Mi-am dat seama că Rusia, ca țară, nu mai există"

Fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, Oleg Tinkov, l-a denunțat pe președintele Vladimir Putin în primul său interviu de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, și a declarat că ar putea fi în pericol fizic, relatează The Guardian.

"Mi-am dat seama că Rusia, ca țară, nu mai există", a declarat Tinkov pentru New York Times, într-o locație confidențială, dar a prezis că Putin va rămâne la putere mult timp. "Am crezut că regimul Putin era rău. Dar, desigur, nu aveam nicio idee că va lua o asemenea amploare catastrofală”.

În vârstă de 54 de ani, Tinkov a ținut prima pagină a ziarelor în aprilie, când a adus unele dintre cele mai puternice critici ale unui rus la adresa acțiunii militare a Kremlinului, scriind într-o postare pe Instagram că 90% dintre ruși erau "împotriva acestui război" și numind forțele Rusiei o "armată de rahat".

"Și cum poate fi bună armata, dacă tot restul în țară este de rahat și împotmolit în nepotism, lingușire și servilism?", a scris el.

În interviul de duminică, el a declarat că multe dintre cunoștințele sale din elita afacerilor și a guvernului i-au spus în privat că sunt de acord cu el, "dar tuturor le este frică".

El a mai spus că a fost forțat de Kremlin să își vândă participația sa de 35% din banca pe care a fondat-o, Tinkoff, unui miliardar rus din industria minieră, pentru un preț cu mult sub valoarea acesteia. "Vânzarea incendiară" a avut loc săptămâna trecută, a spus Tinkov. "A fost ca o luare de ostateci - iei ceea ce ți se oferă".

Tinkov a mai spus că și-a angajat gărzi de corp după ce prieteni cu contacte în serviciile de securitate rusești i-au spus că ar trebui să se teamă pentru viața sa.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rusia