x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se plânge de computerul din închisoare

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se plânge de computerul din închisoare

18 Noi 2019   •   20:50
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se plânge de computerul din închisoare

Fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, Julian Assange, întâmpină dificultăţi în a-şi pregăti apărarea împotriva extrădării sale în SUA, deoarece computerul care i-a fost repartizat în închisoare este inadecvat, a declarat, luni, la tribunalul londonez Westminster, avocata sa, relatează Reuters.

Australianul în vârstă de 48 de ani, aflat în prezent în închisoare în Marea Britanie, este inculpat în SUA pentru 18 capete de acuzare, printre care conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale şi încălcarea legii anti-spionaj, iar dacă va fi judecat şi condamnat ar putea petrece zeci de ani în detenţie.

Assange a participat la scurta audiere preliminară de luni prin legătură video, doar pentru a-şi confirma numele şi data naşterii.

Avocata sa, Gareth Peirce, a explicat curţii că Assange nu şi-a putut pregăti în mod adecvat „cazul foarte complex”, întrucât computerul care i-a fost pus la dispoziţie nu este unul potrivit.

„După luni de lupte, i s-a dat un calculator, dar nu este tipul de calculator necesar pentru a lucra la caz”, a spus Peirce.

Judecătoarea Vanessa Baraitser a afirmat că nu are jurisdicţie în ceea ce priveşte condiţiile lui Assange din închisoare.

Statele Unite îl acuză pe Assange că a pus în pericol surse, prin dezvăluirea, în 2010, de către WikiLeaks, a unei cantităţi imense de documente militare şi diplomatice clasificate.

Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra, după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană, unde se refugiase în 2012 pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

În luna iunie, fostul ministru britanic de Interne Sajid Javid a semnat un ordin ce permite extrădarea lui Assange în SUA.

O nouă audiere este prevăzută pentru 9 decembrie, procedura de extrădare propriu-zisă urmând să înceapă în februarie anul viitor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Julian Assange