x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FORUM: DOR DE ROMANIA

FORUM: DOR DE ROMANIA

02 Oct 2004   •   00:00

Ana-Maria Marcu e in Italia de un an, dupa ce problemele finaciare au fortat-o sa abandoneze facultatea. Ea ne-a trimis o lunga scrisoare despre ce inseamna pentru ea sa traiesti in afara tarii in care te-ai nascut.

"Sunt convinsa ca exista foarte multi romani «afara», care sunt sensibili si au chiar talent, dar poate le lipseste curajul de a asterne pe hartie ceea ce simt in momentele lor de sensibilitate. A exprima liber ce gandesti, fara teama «cenzurii populare», poate fi, la un anumit moment dat, un relas potrivit pentru creier.

Va voi povesti acum o secunda din viata mea. Norii, cand cenusii, cand vinetii, parca incepusera a se zari odata cu degradeul atmosferic dinspre noapte inspre zi. Parea un inceput de alte 24 de ore destul de mohorat, dar am continuat sa merg usor pe plaja pustie din Mondello, cartier palermitan de la marginea marii, incercand sa-mi imaginez rasaritul in Romania. Simt nevoia sa privesc in zare, desi stiu ca dincolo de orizont este Tunisia. Ma surprinde placut, la un moment dat, imensa portocala, ce se ridica din apa spre bolta. M-am intins pe nisipul jilav si, privind in continuare acest rasarit superb, nu stiu cum, m-am simtit acasa, pe nisipul de la 2 Mai si am realizat ca nu doar noi, oamenii, suntem atat de «mici». Ma gaseam in fata unei teorii in care nu crezusem niciodata. Oriunde ne-am afla, suntem noi, cei care reusim sa purtam cu noi «pamantul», credintele si ...Romania. Dragii mei, eu consider viata un montagne-rousse si, prin urmare, este foarte important ca atunci cand ne aflam in «varf»,pentru ca, intr-un fel sau altul, fiecare dintre noi avem «varfurile» noastre, sa realizam ca poate urma o cadere libera, care, daca suntem stapani pe noi insine, poate fi numai motivul pentru a urca din nou. Stereotipic, folosesc urmatoarea fraza: «orice sut in fund este un pas inainte». Chiar daca multi dintre noi muncim «afara» si vom mai munci, exista ziua in care ne vom intoarce, iar ceea ce-mi doresc eu cel mai mult este ca odata intorsi din «calatoriile» noastre, sa reusim sa ne facem utili noua si celorlalti «cultivand» ce-i mai frumos in propria gradina... Romania."

Cu dor, Ana-Maria Marcu , Palermo

×
Subiecte în articol: diaspora