x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FORUM: SA TRECEM GRANITA

FORUM: SA TRECEM GRANITA

26 Noi 2004   •   00:00

Un roman povesteste cum treceau acum cativa ani romanii granita, pacalind autoritatile statelor.

"Voi incepe cu varul meu. A venit in Italia prin ’94-’95 ca sofer pe un TIR (era «sofer» doar ca sa poata ajunge aici). Aici era un fost coleg de-al lui de facultate si impreuna cu acel coleg si-au cautat de lucru mergand pe jos de-a lungul si de-a latul Lacului Garda. Unii ii luau la lucru «de proba», lucrau pentru aia cateva zile si apoi aia nu mai aveau nevoie si nici bani nu le dadeau. A lucrat aici la un restaurant (a inceput cu spalat de vase pana a ajuns ajutor de bucatar). Intre timp, pe langa faptul ca a cunoscut-o pe sotia lui, si ea tot din Oradea, si si-a cautat de lucru in meseria lui, era inginer. Oricum, dupa 2 ani de pizzerie, a lucrat in meseria lui, dar nu era inginer.

Al doilea caz este al sotiei varului meu... Din fericire, ea este campioana nationala de inot la juniori si a rezistat. Stiu ca granita cu ungurii a trecut-o cu trenul cu un pasaport fals, atat de bine «realizat» incat ungurii, desi si-au dat seama ca e fals, nu au putut demonstra asta.

Ultimul caz pe care il stiu este al unei familii din Oradea. A venit sotul, nu stiu cum, dar nevasta si fiica au venit in ianuarie 2000, traversand muntii de la granita Austria - Italia pe jos. Am intels ca era zapada destul de mare si, cum mama (nevasta) este destul de micuta, zapada ii ajungea pana la brau. Au ajuns aici cu degetele de la picioare inghetate. Prima data austriecii le-au prins si le-au trimis inapoi in Romania, dar ele nu s-au dat batute si au mai incercat o data si au reusit. Sotul nici nu avea unde sa stea, statea intr-o baraca de pe un santier in care erau doua paturi, iar cei «cazati» erau sase. Se spalau la o cismea din parc. Sotia si fiica lui au lucrat la o familie de batranei si, deci, stateau la cald, dar pana atunci nu stiu unde au stat. In Romania era fiul cel mic, statea cu bunicii lui. Mama baiatului a hotarat ca nu se mai poate asa. Au cunoscut un rrom care le-a cerut 3.000 DM ca sa le aduca baiatul (minor). Si ei au fost de-acord!!! Ala i-a facut baiatului pasaport si l-a adus pe baiat fara viza, pe scaunul de langa sofer. Asta era in 2001. Cum a facut ala nu stie nimeni. Important este ca baiatul e acum aici, dar nici parintii nu stiu cum de-au avut curajul sa accepte propunerea rromului." @Clau

×
Subiecte în articol: diaspora