x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost agent FBI, inculpat în atacul din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA

Fost agent FBI, inculpat în atacul din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA

de Redacția Jurnalul    |    03 Mai 2023   •   22:58
Fost agent FBI, inculpat în atacul din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA
Sursa foto: Hepta

Un fost agent FBI a fost arestat pentru presupusul său rol în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA și acuzat de patru infracțiuni minore, inclusiv intrarea ilegală într-o clădire cu acces restricționat și tulburarea ordinii publice, potrivit documentelor depuse la tribunal.

Jared Wise, în vârstă de 51 de ani, care a fost agent FBI și agent de supraveghere din 2004 până în 2017, a fost arestat preventiv luni și eliberat la domiciliu cu anumite condiții, potrivit documentelor depuse la tribunal. Până în iunie anul trecut, el a locuit în New Braunfels, Texas, dar de atunci s-a mutat în Bend, Oregon, scrie Reuters.

Wise a fost surprins pe o înregistrare cu circuit închis de televiziune intrând pe ușa aripii Senatului SUA și ridicând brațele „în semn de triumf”, potrivit unei declarații sub jurământ depuse la tribunalul federal.

În imaginile surprinse de camerele de luat vederi cu purtător de corp ale ofițerilor de poliție metropolitană din D.C., Wise s-a adresat direct acestora, spunând „Sunteți dezgustători. Sunt fost - sunt fost polițist. Sunteți dezgustători. Voi sunteți naziștii. Sunteți Gestapo-ul. Nu puteți vedea asta. ... Să vă fie rușine! Să vă fie rușine! Să vă fie rușine!”.

Imaginile de pe cameră au surprins, de asemenea, reacția lui Wise în timp ce alți protestatari din jur au început să atace polițiștii care încercau să apere Capitoliul, se mai arată în dosar. În înregistrare, el poate fi auzit cum îi încurajează strigând: „Omorâți-i! Omorâți-i! Omorâți-i!”.

Niciun avocat al lui Wise nu a putut fi contactat de Reuters pentru comentarii. De asemenea, niciun purtător de cuvânt al FBI nu a răspuns solicitării de comentarii cu privire la arestarea lui Wise și la angajarea anterioară în cadrul biroului.

Peste 1.000 de persoane au fost inculpate până în prezent pentru rolul lor în luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021, într-o încercare eșuată de a-l menține la putere pe președintele republican de atunci, Donald Trump, prin blocarea Congresului de a certifica victoria în alegerile din 2020 a democratului Joe Biden.

Cinci persoane au murit în timpul și la scurt timp după revoltă, iar aproximativ 140 de polițiști au fost răniți.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fbi inculpat atac Capitoliu