x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost ministru chinez al Căilor Ferate, condamnat la moarte

Fost ministru chinez al Căilor Ferate, condamnat la moarte

de Dan Tomozei    |    08 Iul 2013   •   13:25
Fost ministru chinez al Căilor Ferate, condamnat la moarte

Fostul ministru chinez al Căilor Ferate, Liu Zhijun, a fost condamnat, luni, la pedeapsa cu moartea cu o amânare de doi ani, pentru luare de mită şi abuz de putere, transmite agenţia oficială chineză de presă XINHUA. Sentinţa a fost anunţată de un tribunal popular din Beijing, în primă instanţă.

În vârstă de 60 de ani, Liu a primit condamnarea la moarte cu o amânare de doi ani timp în care va fi lipsit de drepturile politice şi civile. De asemenea, îi vor fi confiscate toate bunurile. Liu a fost, de asemenea, condamnat la 10 ani de închisoare pentru abuz de putere.

Instanţa a constatat că, în perioada 1986 - 2011, Liu a profitat de poziţiile sale de funcţionar în administraţia căilor ferate, precum şi de cele ocupate în fostul Minister al Căilor Ferate (desfiinţat în această primăvară). Din aceste poziţii, a ajutat 11 de persoane să câştige contracte cu statul în urma cărora a acceptat mită în valoare totală de 64 milioane yuani (aproximativ 10,53 milioane dolari).

Potrivit presei chineze, în timpul mandatului său ca ministru al Căilor Ferate, Liu a ajutat diverse persoane şi rude să câştige contracte de transport marfă şi de construcţii feroviare. De asemenea, a facilitat diverse persone să achiziţioneze acţiuni în cadrul unei companii producătoare de roţi pentru trenurile de mare viteză.

Instanţa a considerat că faptele lui Liu au cauzat pierderi uriaşe statului, fapt care a condus la sentinţa capitală. Tribunalul din Beijing a arătat că fostul ministru şi-a recunoscut faptele, furnizând indicii suplimentare privind acţiunile de luare de mită, cea mai mare parte a sumelor şi pierderilor economice cauzate prin abuzul de putere fiind recuperate. Aceasta a fost una dintre motivaţiile pentru care pedeapsa a fost atenuată, Liu primind o amânare a pedepsei. Totuşi, curtea a mai arătat că deşi cele mai multe dintre pierderile economice au fost recuperate, clemenţa nu va fi acordată în ceea ce priveşte faptele de abuz de putere ale fostului ministru, acţiuni considerate deosebit de grave în China, atât în ceea ce priveşte circumstanţele, cât şi consecinţele.

×