x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul director al centralei de la Fukushima are cancer esofagian

Fostul director al centralei de la Fukushima are cancer esofagian

de Marina Constantinoiu    |    09 Dec 2011   •   10:50
Fostul director al centralei de la Fukushima are cancer esofagian

Fostul direct al centralei nucleare japoneze grav afectate de cutremurul din martie 2011, urmat de un ditrugator tsunami, sufera de cancer esofagian, insa compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care administreaza centrala, sustine ca boala nu are legatura cu radiatiile provenite de la aceasta, relateaza Le Monde.

Masao Yoshida (56 de ani) si-a parasit postul la 1 decembrie, dupa ce lipsise doua saptamani de la munca, din cauza bolii, fiind spitalizat. Dar compania Tepco a subliniat pana acum constant ca boala acestuia nu are nicio legatura cu expunerea la radiatiile care au ajuns in atmosfera in urma lantului de accidente survenit la centrala dupa cutremurul de 9 grade, ce a fost urmat de un devastator tsunami.

Potrivit lui Yamaguchi, fostul director al Tepco a primit o doza de radiatii 70 millisieverts in timp ce dirija eforturile de eliminare a consecintelor avariei de la Fukushima, relateaza Agerpres. Pentru comparatie, inainte de avaria de la Fukushima, doza maxima admisa de radiatii pentru oamenii obisnuiti in Japonia era de 1 millisievert pe an, iar pentru angajatii de la centralele nucleare - 100 millisieverts pe an; pentru cei implicati in gestionarea situatiilor de urgenta - 250 millisieverts pe an. La randul lor, medicii japonezi sustin ca boala lui Yoshida s-a dezvoltat in decursul ultimilor cinci ani si ca nu ar fi fost generata de expunerea la radiatii in urma dezastrului de la Fukushima.

"Yoshida a venit in aceasta dimineata la centrala Fukushima Daiichi si le-a spus persoanelor care lucreaza aici ca sufera de cancer la esofag', a anuntat un reprezentant al centralei, in cadrul unei conferinte de presa, precizand ca face aceste aceste afirmatii la cererea lui Yoshida.

De notat ca Yoshida a lucrat fara pauza la centrala din momentul avarierii acesteia si pana luna trecuta. Actualmente, la centrala nucleara lucreaza circa 3.000 de persoane.

×