Preşedintele american, Donald Trump, este un mincinos inveterat care îşi supune anturajul unui cod de loialitate ce reaminteşte atitudinea unui şef mafiot, sustine în memoriile sale fostul director al FBI James Comey.
În cartea sa, foarte aşteptată si din care au apărut fragmente în presă, cu câteva zile înainte de lansare, fostul director al poliţiei federale îl descrie pe locatarul de la Casa Albă ca fiind obsedat de detaliile indecente care îl privesc. Corney relatează, astfel, cum preşedintele i-a cerut să ancheteze afirmaţiile legate de o seara petrecuta cu o prostituata rusa, intr-un hotel din Moscova, în 2013.
"Dosarul", bazat pe o înregistrare video cu caracter sexual în care ar apărea Trump, a fost întocmit de un fost agent al spionajului britanic pentru opozanţii politici ai candidatului republican. Daca initial, povestea a fost considerata credibila de serviciile americane de informaţii, autenticitatea ei a fost ulterior pusă total sub semnul întrebării.
În cursul unei discuţii avute în Trump Tower în ianuarie 2017, Donald Trump i-a cerut directorului FBI să înăbuşe aceste afirmaţii care îi erau foarte nefavorabile "în cazul în care ar exista o singură şansă dintr-o sută să fie luată în serios de soţia sa, Melania", potrivit lui James Comey. Schimbul de replici cu preşedintele "m-a făcut să revin la începutul carierei mele, când eram procuror în faţa mediului mafiot", a adăugat el.
Fostul şef al poliţiei a descris o scenă demnă de mafia: "Cercul tăcut care încuviinţează. 'Boss'-ul care face noapte din zi. Jurăminte de fidelitate. Ideea ce toti sunt împotriva noastră. Minciuna generalizată, fie mică sau mare, ce serveşte un fel de cod de loialitate care plasează organizaţia deasupra moralei şi a adevărului".
Pentru James Comey, "acest preşedinte este imoral, detaşat de adevăr şi valorile instituţionale". "Leadershipul său este tranzacţional, bazat pe ego şi loialitatea personală", concluzioneaza Corney.
Memoriile lui James Comey, intitulate 'A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership', prezintă cariera sa de 20 de ani ca procuror la New York, apoi procuror general adjunct în administraţia George W. Bush şi şef al FBI între 2013 şi 2017. La Casa Albă ca şi printre responsabilii republicani, cartea a provocat temeri legate de pagubele ce le-ar putea produce unui mandat prezidenţial şi aşa afectat de zvonuri, demiteri şi demisii. AGERPRES