x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francois Hollande: Este 'vital' ca Europa să continue să primească refugiaţi

Francois Hollande: Este 'vital' ca Europa să continue să primească refugiaţi

16 Noi 2015   •   20:29
Francois Hollande: Este 'vital' ca Europa să continue să primească refugiaţi

Preşedintele francez Francois Hollande a apreciat luni că este 'vital' ca Uniunea Europeană să continue politica de primire a refugiaţilor din Siria şi Irak, respingând astfel apelul lansat de extrema dreaptă ca Franţa să-şi închidă graniţele pentru migranţi, ca măsură de prevenire a unor atacuri teroriste de genul celor care au avut loc vineri seară la Paris.

'Locuitorii acestor ţări (Siria, Irak), mai ales cei aflaţi în teritoriile controlate de Daesh (gruparea Statul Islamic), sunt martirizaţi şi fug. Ei sunt victimele aceluiaşi sistem terorist', a argumentat şeful statului francez, citat de AFP. 'Iată de ce este vital ca Europa să-i primească cu demnitate pe cei care au drept de azil, dar şi să-i repatrieze pe cei care nu au acest drept', a mai spus Hollande într-un discurs rostit în faţa parlamentului francez, la trei zile după atentatele soldate cu 129 de morţi şi 352 de răniţi. Se ştie în prezent că cinci dintre cei şapte terorişti kamikaze au avut legături cu jihadiştii din Siria şi se pare că unul dintre aceşti cinci a ajuns în Europa odată cu valul de migranţi.

În opinia liderului de la Elysee, soluţia prevenirii unor astfel de atentate stă în îmbunătăţirea controlului la frontierele externe ale Uniunii Europene. 'Dacă Europa nu-şi controlează frontierele externe, în acest caz - şi o vedem astăzi sub ochii noştri - ne vom întoarce la frontierele naţionale. (...) Acesta ar însemna destrămarea Uniunii Europene', consideră de asemenea preşedintele francez.

După ce atentatele de la Paris au readus în discuţie riscurile de securitate pe care le implică sosirea sutelor de mii de migranţi musulmani în Europa, politicienii care susţin primirea acestora au căutat la rândul lor argumente în favoarea continuării acestei politici. Astfel, guvernul german, criticat adesea pentru politica uşilor deschise faţă de migranţii extracomunitari, a cerut să nu se facă asocieri între atentatele de la Paris şi prezenţa refugiaţilor, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, citat de agenţia EFE, sugerând că unii dintre cei care fac astfel de asocieri sunt 'agitatori' ce profită de situaţie pentru a-şi atinge scopurile.

Şi preşedintele american Barack Obama a cerut să nu se facă 'o legătură între problema refugiaţilor şi cea a terorismului', considerând la rândul său că 'oamenii care fug din Siria sunt cei care suferă cel mai mult din cauza terorismului'.

Sursa: Agerpres

×