x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa, condamnată la CEDO pentru că le interzice militarilor săi să-şi facă sindicat

Franţa, condamnată la CEDO pentru că le interzice militarilor săi să-şi facă sindicat

02 Oct 2014   •   14:17
 Franţa, condamnată la CEDO pentru că le interzice militarilor săi să-şi facă sindicat

Franţa a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauză că le-a interzis militarilor săi să se organizeze în sindicate.

Judecătorii de la Strasbourg au estimat, în două cazuri distincte, că libertatea de asociere a militarilor poate face obiectul unor ''restricţii legitime'', dar nu până în punctul de a interzice ''pur şi simplu constituirea unui sindicat sau aderarea la un sindicat'', cum face Franţa.

Primul caz se referă la un jandarm de 49 de ani, Jean-Hugues Matelly, care a înfiinţat în 2008 un ''Forum al jandarmilor şi cetăţenilor'', asociaţie axată pe comunicare, deschisă militarilor, dar şi civililor.

Conducerea Jandarmeriei îl obligase pe Matelly şi pe ceilalţi jandarmi în activitate să demisioneze. Consiliul de Stat a respins apoi în 2010 un recurs făcut de către jandarmi împotriva acestui ordin.

În al doilea caz este vorba de o asociaţie, Adefdromil (Association de défense des droits des militaires), înfiinţată în 2001 de către doi militari.

Consiliul de Stat respinsese în cazul său recursul acestei asociaţii împotriva unor acte administrative, bazându-se pe interdicţia pentru militari de a se organiza în sindicate.

În cele două cazuri, CEDO a estimat că Franţa a încălcat libertatea de organizare în asociaţii.

''Dacă libertatea de asociere a militarilor poate face obiectul unor restricţii legitime, interzicerea pur şi simplu de a constitui un sindicat sau de a adera la un sindicat aduce în esenţă atingere aceleiaşi libertăţi'', a subliniat CEDO. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: armata franceza cedo