x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa restricţionează accesul străinilor la unele meserii

Franţa restricţionează accesul străinilor la unele meserii

de Marina Constantinoiu    |    12 Aug 2011   •   13:24

Guvernul francez a redus la jumatate lista meseriilor pentru care pot candida rezidentii straini din afara Uniunii Europene ce pot imigra legal in Franta pentru a ocupa locuri de munca pentru care se gasesc greu candidati pe piata muncii clasica, relateaza AFP.
Aceasta lista a fost redusa de la 30 la 14 familii de meserii, potrivit unei hotarari a Ministerului Muncii si Internelor, publicata vineri.
Noua lista nu se refera la strainii care se afla deja in Franta, nici la cetatenii tarilor cu care Franta a semnat acorduri de gestionare comuna a fluxurilor de imigranti, ca Tunisia sau Senegal.
Guvernul presedintelui Nicolas Sarkozy si-a anuntat in primavara intentia de a primi aceasta lista care dateaza din 2008 si care includea circa 30 de meserii ce ofera dreptul obtinerii unei vize de lucru.
Sindicatele franceze s-au dovedit ostile unei asemenea masuri in timp ce patronatul a considerat ca aceasta nu era o prioritate.
Anual sunt acordate aproximativ 20.000 de vize de lucru, o mare parte fiind schimbari de statut pentru persoanele prezente deja pe teritoriul francez, cum ar fi studentii.
In noua lista, meseriile din domeniul constructiilor si lucrarilor publice si din sectorul informatic vor disparea.
Aceasta include insa in continuare meseriile de desenator pentru constructii si lucrari publice si inginer de productie si exploatare a sistemelor de informatie, sau cadre de audit si control contabil.
Reducerea listei de meserii pentru straini se inscrie in cadrul unei politici generale a Guvernului de reducere a fluxului de imigranti, considerata o miza electorala in apropierea alegerilor prezidentiale prevazute pentru primavara lui 2012.
Ministrul de Interne Claude Guéant a reiterat la 8 august ca intentioneaza sa reduca de la 200.000 la 180.000 numarul intrarilor legale de straini in Franta, fie ca este vorba despre imigranti in interesul muncii, al studiilor sau reintregirea familiala.

×
Subiecte în articol: franta imigranti meserii piata muncii