x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Toate tunurile pe voturile extremei-drepte

Franţa: Toate tunurile pe voturile extremei-drepte

de Marina Constantinoiu    |    23 Apr 2012   •   16:25
Franţa: Toate tunurile pe voturile extremei-drepte

Socialistul Francois Hollande, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale franceze, si Nicolas Sarkozy, presedintele in exercitiu, candidat pentru un nou mandat si clasat al doilea, incercau luni sa seduca alegatorii care au votat pentru extrema dreapta si pentru centru, relateaza AFP.

Campionul unei stangi unificate, gratie sustinerii primite din partea comunistilor si ecologistilor, Francois Hollande va incerca sa isi consolideze strategia anti-Sarkozy. Socialistii curteaza, de asemenea, o parte din electoratul Frontului National, in special clasele populare dezamagite de stanga in anii '80. "Extrema-dreapta este sus, iar Nicolas Sarkozy este responsabil de acest lucru", a apreciat luni Francois Hollande. "Exista alegatori care ar fi putut merge spre acest vot din furie. Pe acestia as vrea sa ii disting din gramada", a continuat candidatul socialist. "Exista un vot pentru Frontul National care este unul de excludere, de diviziune, dar nu reprezinta majoritatea, este impresia unora ca nu au loc in societate", a apreciat la randul sau liderul Partidului Socialist Martine Aubry.

Pentru Nicolas Sarkozy, ecuatia este dificil de rezolvat: cum sa faca pasul pentru a seduce atat alegatorii de centru cat si pe cei de extrema-dreapta?

Deloc simplu
Candidatul de centru Francois Bayrou a declarat ca se va adresa celor doi finalisti si se va hotari in functie de raspunsurile lor. Liderul extremei-drepte, Marine Le Pen, a convocat o reuniune la 1 mai pentru a-si exprima pozitia, chiar daca este putin probabil sa ofere recomandari in privinta votului. Principalii sai consilieri au declarat luni ca ei nu vor alege in al doilea tur intre cei doi finalisti. Tabara prezidentiala ar putea incerca sa mentina, chiar sa intensifice, discursul de dreapta de dinaintea primului tur.

Francois Hollande a obtinut 28,63% din voturi, Nicolas Sarkozy 27,18%, iar Marine Le Pen 17,90%, situandu-se pe locul al treilea, conform rezultatelor definitive publicate luni de Ministerul de Interne. Potrivit mai multor sondaje realizate la cald in seara alegerilor, Francois Hollande ar castiga al doilea tur cu 53-56 la suta din voturi.

Scorul lui Marine Le Pen in primul tur este cel mai ridicat realizat vreodata de familia sa politica, iar sondajele privind reportul voturilor nu ofera o imagine clara a atitudinii pe care alegatorii sai o vor avea in al doilea tur.

Intre doua rele
In Europa, presa se arata sceptica in privinta sanselor presedintelui in exercitiu de a-si pastra puterea, subliniind rezultatul obtinut de extrema dreapta. Presa rusa aprecia insa ca francezii au de ales intre "doua rele" si ca voteaza mai degraba "impotriva" decat sa voteze "pentru", in urma primului tur al alegerilor prezidentiale, referindu-se la Francois Hollande si Nicolas Sarkozy, primii doi clasati.

Numai ca la o zi dupa primul tur al prezidentialelor franceze, dupa ce candidata extremei-drepte a obtinut neasteptatul scor, Comisia Europeana le-a cerut liderilor europeni "sa nu cedeze' in fata "amenintarilor' populiste. "Trebuie sa fim atenti la amenintarea populista, la propagarea ideilor sale, deoarece ele sunt fundamental contrare idealurilor promovate de constructia europeana", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei. "Este evident ca criza economica a exacerbat inegalitatile sociale si ca, in acest context economic, exista un teren politic propice dezvoltarii populismelor", a recunoscut purtatorul de cuvant. (marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×