x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa trage spre stânga

Franţa trage spre stânga

de Sînziana Stancu    |    26 Sep 2011   •   21:00
Franţa trage spre stânga

Stanga franceza a obtint pentru prima data in mai bine de o jumatate de secol majoritatea absoluta in Senat. Este o adevarata lovitura pentru actuala guvernare, care se vede pentru prima oara dupa atata timp amenintata de o forta rivala in plina ascensiune.

Majoritatea in Camera Superioara a Parlamentului francez mareste sansele unei victorii mult-visate de socialisti la alegerile prezidentiale din 2012, in fata actualului presedinte al Republicii, Nicolas Sarkozy, scriu Le Monde si AFP. 'Pentru prima data Senatul cunoaste alternanta', a declarat foarte emotionat, dar plin de mandrie li­derul senatorilor socialisti, Jean-Pierre Bel. 'Schimbarea este pe drum', a adaugat el.

Ultimele rezultate care au venit din Antilele franceze au confirmat victoria stangii cu 177 de senatori s cu doi mai multi decat majoritatea absoluta in Senat (348 de locuri).

Favoritul in sondajele de opinie in cursa pentru o candidatura in cadrul Partidului Socialist (PS), Francois Hollande, fostul secretar-general al partidului, a vazut in aceasta 'o descompunere a sistemului Sarkozy', 'premonitorie' pentru 2012.

Totusi, dreapta franceza aflata la guvernare are inca sanse de victorie in alegerile prezidentiale din aprilie si mai 2012. Guvernul de dreapta isi va putea continua politica, sprijinindu-se pe majoritate in Adunarea Nationala, careia Constitutia din 1958 ii confera un rol mai important decat Senatului. Institutie venerabila nascuta dupa Revolutia franceza, Senatul este desemnat, alaturi de Adunare, sa examineze si sa voteze proiectele de lege, tratatele si conventiile internationale.

Presedintia franceza a incercat, la randul ei, sa limiteze importanta acestor rezultate si s-a exprimat sec, intr-un comunicat de presa. 'Palatul Elysee ia act de rezultatele scrutinului senatorial, care este consecinta progresului stangii la alegerile locale de dupa 2004', a afirmat presedintia franceza intr-o scurta declaratie pentru AFP, fara alte comentarii. Cu rezultate bune la ultimele alegeri municipale, regionale si cantonale, stanga a modificat fata marilor electori s aproximativ 72.000 de alesi locali s chemati duminica sa voteze pentru reinnoirea unei jumatati din locurile din Senat.

Acest scrutin complex majoritar sau proportional, in functie de departamente, a oferit pana in prezent cas­tig de cauza dreptei. La randul sau, premierul Francois Fillon a recunoscut un 'progres puternic' al opozitiei, 'accentuat de diviziunile majoritatii'. Alegerile senatoriale ar putea, de asemenea, sa genereze o remaniere a Guvernului daca Sarkozy va cere demisia ministrilor alesi in Senat. Acest lucru ar ridica problema inlocuirii lui Gerard Longuet, in timp ce Franta desfasoara operatiuni militare in Libia si Afganistan.

×
Subiecte în articol: externe