x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Un primar a fost condamnat pentru că a vrut să prevină riscul de inundaţii

Franţa: Un primar a fost condamnat pentru că a vrut să prevină riscul de inundaţii

08 Iun 2016   •   14:25
Franţa: Un primar a fost condamnat pentru că a vrut să prevină riscul de inundaţii

În timp ce Franţa se află sub ape zilele acestea, un primar a fost condamnat în justiţie pentru că a realizat fără autorizare prealabilă lucrări de curăţare a unui curs de apă pentru a preveni riscul de inundaţii, scrie miercuri Le Figaro.

Daniel Amblevert, primarul din Sainte-Florence, o comună cu 130 de locuitori din vestul Franţei, trebuie să achite o amendă de 1.500 de euro impusă de Curtea de Apel din Bordeaux în 17 februarie 2015, după ce recursul său în casaţie a fost respins săptămâna trecută. Decizia definitivă a coincis cu un moment când ţara era puternic afectată de ploi torenţiale ce au provocat inundaţii grave.

Daniel Amblevert trebuie să plătească şi 5.000 de euro daune pentru Sepanso, federaţia companiilor pentru studiul, protecţia şi amenajarea naturii din regiune. Lucrările de curăţare afectează debitul apei şi viaţa acvatică, cu "importante consecinţe de mediu asupra florei şi faunei", potrivit deciziei Curţii de Apel.

O decizie "de neînţeles", "de neimaginat", reacţionează alesul, care fusese achitat în primă instanţă de către tribunalul penal din Libourne. Dar parchetul a făcut apel.

"Am făcut ceea ce rolul meu de ales cere să îl fac în cadrul competenţelor mele pentru prevenirea şi protejarea bunurilor şi oamenilor'', a declarat, uimit, edilul, aflat în funcţie de 32 de ani şi vice-preşedinte al asociaţiei municipalităţilor, în cadrul căreia răspunde de mediu, bazinele hidrografice şi malurile râurilor din Dordogne.

De asemenea, primarul consideră că râul respectiv nu poate fi "supus legii", deoarece "nu este un canal natural", ci "un colector" de apă, creat în mod artificial, pe când el era tânăr. În plus, decizia de a face lucrări de curăţare a fost luată în unanimitate de către sindicatul intercomunal pe care îl prezidează de 40 de ani. ''De-a lungul mandatului meu, aceleaşi operaţiuni de curăţare la acest curs de apă au fost aprobate şi efectuate de patru ori, 'fără a fi contestate' de nicio asociaţie'', a adăugat edilul, profund marcat de "un sentiment de nedreptate".

Dacă şanţurile şi cursurile de apă nu sunt bine întreţinute, acest lucru poate cauza probleme catastrofale. "În caz de inundaţii, cursul de apă în cauză, care se întinde pe şase kilometri, ar fi ameninţat "25 de locuinţe, unde trăiesc 65 de persoane, şi toate culturile", se apără Daniel Amblevert, menţinându-şi declaraţia după ce a fost condamnat: "Cred că în această ţară este mai bine să faci rău decât bine şi cel mai bine este să lăsăm oamenii să se înece decât să-i salvăm''.

Primarul acuză administraţia de "exces de zel şi împotrivire", iar asociaţiile de mediu de ''dictatură'' şi de faptul că apără "o ecologie utopică, şi nu una practică"."Ecologia este cel mai frumos lucru ce trebuie apărat în zonele noastre rurale'', a adăugat el, ''dar este prost apărată atunci când aceasta se face în mod excesiv". AGERPRES

×
Subiecte în articol: Daniel Amblevert