SUA şi Coreea de Sud sunt îngrijorate, deoarece bănuiesc că regimul stalinist al Coreii de Nord va testa, la începutul lunii aprilie, racheta Taepodong-2. La fel de suspicioasă, Rusia a anunţat că va supraveghea prin sistemul său de detectare a rachetelor traiectoria dispozitivului respectiv.
De fapt, Phenianul anunţase agenţiile internaţionale că, în cadrul programului său ştiinţific, va lansa între 4 şi 8 aprilie, pe timpul zilei, un satelit care va cădea în Marea Japoniei. Dar nimeni nu l-a crezut că va fi satelit, dovadă că vineri, un oficial de rang înalt al Statului Major rus, citat de Interfax, s-a referit de mai multe ori la “rachetă nord-coreeană”. “Având în vedere că traiectoria rachetei nord-coreene ar putea trece prin apropierea sau pe deasupra teritoriului rus, vom pregăti cu atenţie deosebită mijloacele de detectare a unui atac cu rachetă”, a declarat oficialul. “Obiectivul nostru este de a supraveghea traiectoria rachetei nord-coreene”, a adăugat oficialul. Japonia a avertizat că va doborî racheta la cel mai mic semn că îi atinge teritoriul. Coreea de Nord a replicat că va considera o astfel de acţiune drept act de război. Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că lansarea unui satelit sau a unei rachete “va ameninţa pacea şi stabilitatea în regiune”.
Coreea de Nord a mai dat frisoane globale. În vara lui 1998, a provocat o criză internaţională, când a lansat o rachetă de tip Taepodong-1, care a survolat o parte a Japoniei, înainte de a cădea în Oceanul Pacific.
ARMA ŞI BANII
Taepodong-2 este o rachetă în două sau trei trepte cu o rază proiectată de 6.700 km, putând lovi Alaska. Are probabil o ogivă de 650-1.000 kg în configuraţia cu rază scurtă. Cu încărcătură redusă, racheta ar putea parcurge 10.000 km. Taepodong-2 în două trepte are o lungime de aproximativ 35 metri şi un diametru de 2,2 metri. Racheta face parte din programul nord-coreean de arme nucleare, chimice şi biologice. Rachetele şi tehnologia lor sunt o sursă de venit pentru statele sărace. Iranul s-a arătat interesat să achiziţioneze Taepodong-2.
Dar problemele de proiectare au dus la probleme structurale de zbor care au făcut ca raza de acţiune urmărită iniţial să fie diminuată. De fapt, Taepodong-2 nu a zburat niciodată cu succes. Un test din 2006 a eşuat când racheta s-a dezintegrat la numai 40 de secunde în zbor, probabil din cauza sistemului de propulsie sau a rezervorului de combustibil.
NUMELE
Coreea de Nord respinge denumirea Taepodong, zona unei baze de lansare a rachetelor situată în provincia de nord-est care se învecinează cu China şi Rusia. Nordul a folosit denumirile Rodong (care este şi numele rachetei sale cu rază medie de acţiune 1.000-1.400 km), Hwasong (Marte) şi mai recent Unha (Galaxie).
Citește pe Antena3.ro