x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Frontiere noi pentru Europa

Frontiere noi pentru Europa

12 Mar 2004   •   00:00

Comisarul UE pentru probleme de piata interna, impozitare si uniune vamala, Fritz Bolkenstein, considera ca Turcia, Ucraina, Belarus si Moldova nu vor face parte din Uniunea Europeana, relateaza cotidianul ucrainean "Den".

Comisarul european a mentionat aceste lucruri in lucrarea sa - "Granitele Europei", a carei prezentare a avut loc zilele trecute in Parlamentul European, relateaza sursa citata, preluata de Rador. "UE nu trebuie sa lase loc pentru sperante in cazul in care organizatia nu va face un anumit lucru" - a declarat oficialul Comisiei Europene. Acesta considera ca UE se simte "vinovata" pentru promisiunile pe care le-a facut Ucrainei si Belarusului. Nu au fost intelepte, potrivit aceluiasi comisar, nici actiunile premierului italian, Silvio Berlusconi, care, din proprie initiativa, i-a promis presedintelui Vladimir Putin ca Rusia va fi primita in UE.

IMPOTRIVA. Bolkenstein este convins ca Europa a facut multe greseli in trecut, promitand aceste lucruri. Un exemplu elocvent este cazul Turciei. Potrivit logicii comisarului european, nu este de ajuns ca aceasta tara sa devina una dintre cele mai sarace din UE, pentru ca dupa aderarea acesteia, Bruxelles-ului sa-i vina si mai greu pentru a se opune integrarii europene a Kievului, Minskului si Chisinaului.

Oficialul Comisiei Europene este convins ca Ucraina este un stat mai european decat Turcia. Dar nici Kievul, nici Ankara nu sunt incluse de Bolkenstein in viitoarea harta a UE. In schimb, el propune acestor state rolul de "zona de tampon".

PLANUL. Se are in vedere o delimitare naturala dintre UE si Rusia, alcatuita din state care nu fac parte din nici un bloc militar. In sud, delimitarea dintre Europa si Africa este facuta de Marea Mediterana. O asemenea zona de tampon ar fi utila pentru a realiza securitatea UE fata de Siria, Irak si Iran. Bolkenstein comenteaza cat de importanta este pentru UE securizarea granitelor, indeosebi a frontierelor estice ale Poloniei si statelor baltice. "In nici un caz, aceste granite nu trebuie sa semene cu un svaiter, prin care sa se desfasoare actiuni de contrabanda" - arata comisarul european.

ALINIERE. Secretarul de presa al comisarului Bolkenstein a declarat ca acesta respecta linia Comisiei Europene in ce priveste aderarea Turciei la UE. Este dificil de analizat insa modul in care afirmatiile secretarului de presa sau ale comisarului sunt conforme cu citatele din lucrarea sa. Comisia Europeana nu a facut nici un fel de declaratii in legatura cu aderarea Turciei la UE. In plus, in timpul vizitei in Turcia a ministrului de Externe al Irlandei (tara care detine presedintia executiva in UE), s-a subliniat importanta respectarii de catre Ankara a drepturilor omului.

De realizarile in aceasta sfera, potrivit ministrului irlandez, va depinde decizia finala privind negocierile referitoare la aderarea europeana a Turciei. Deocamdata, potrivit reprezentantilor UE, Ankara este "pe drumul cel bun
( MARINA CONSTANTINOIU )

×
Subiecte în articol: externe