x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Furtuna tropicală Newton s-a transformat în uragan în apropiere de coastele Mexicului

Furtuna tropicală Newton s-a transformat în uragan în apropiere de coastele Mexicului

06 Sep 2016   •   09:55
Furtuna tropicală Newton s-a transformat în uragan în apropiere de coastele Mexicului

Furtuna tropicală Newton din Oceanul Pacific a crescut în intensitate pe măsură ce s-a apropiat de staţiunea turistică mexicană Cabo San Lucas, devenind uragan după ce provocase deja inundaţii şi alunecări de teren în mai multe state din sudul Mexicului, informează agenţia France Presse (AFP).

Pregătirile pentru protejarea vieţii şi a proprietăţii ar trebui să se încheie rapid în zona care va fi afectată de uragan, a atenţionat National Hurricane Center (NHC) din SUA, cu sediul în Miami, în Florida.

În jurul orei 0:00 GMT, uraganul Newton se deplasa spre Baja California cu o viteză de 25,7 kilometri pe oră şi cu rafale de până la 140 kilometri pe oră, a precizat NHC.

Uraganul se găsea la acea oră la 260 kilometri de staţiunea balneară Cabo San Lucas, foarte apreciată de turiştii americani.

Potrivit datelor oficiale locale, 15.000 de turişti se află în prezent în oraşele La Paz (capitala statului mexican Baja California Sur), Loreto şi Los Cabos.

Uraganul Newton ar putea provoca inundaţii şi alunecari de teren în opt state care se învecinează cu coasta mexicană a Pacificului, a avertizat directorul apărării civile, Ricardo Cruz, care a spus că porturile din zonă au fost închise.

De asemenea, au fost amenajate peste 3.000 de adăposturi temporare putând adăposti aproape 800.000 de persoane din statele care ar putea fi afectate, a mai declarat oficialul local.

În weekend-ul trecut, cel puţin trei persoane au fost ucise în statul Chiapas (sudul Mexicului) ca urmare a ploilor abundente cauzate de uraganul Newton.

Ploile au avariat peste 70 de case şi şcoli din statul Guerrero (sud), iar aproximativ 200 de persoane blocate de creşterea bruscă a apei au trebuit să fie evacuate pe calea aerului la Acapulco.

Ploile torenţiale s-au abătut asupra regiunii de sâmbătă dimineaţa provocând 33 de alunecări de teren în aceste zone.

O stradă centrală a oraşului Acapulco s-a prăbuşit rănind trei persoane care circulau cu automobilul, a declarat protecţia civilă municipală.

În luna septembrie 2014, staţiunea Los Cabos a fost lovită puternic de uraganul Odile, soldat cu şase decese şi pagube materiale semnificative.

În septembrie 2013, impactul aproape simultan a două uragane, Ingrid şi Manuel, s-a soldat cu 157 de decese în statul mexican Guerrero, dintre care 50 de persoane au fost îngropate de o alunecare de teren în oraşul La Pintada, aminteşte AFP. AGERPRES

×