x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE G7 vrea eliminarea mai rapidă a combustibililor fosili și folosirea energiei regenerabile

UPDATE G7 vrea eliminarea mai rapidă a combustibililor fosili și folosirea energiei regenerabile

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2023   •   15:23
UPDATE  G7 vrea eliminarea mai rapidă a combustibililor fosili și folosirea energiei regenerabile
Sursa foto: Hepta

Grupul G7 a convenit să ceară reducerea consumului de gaze și accelerarea folosirii energiei regenerabile, eliminând mai rapid combustibilii fosili.

Declarația a fost făcută, sâmbătă, de către ministrul francez al tranziției energetice, Agnes Pannier-Runacher, potrivit căruia miniștrii mediului și energiei din G7 nu au reușit să convină asupra unei date specifice pentru a renunța la energia pe bază de cărbune.

"Țările G7 au fost de acord că primul răspuns la criza energetică trebuie să fie reducerea consumului de energie și de gaze. Pentru prima dată, G7 a spus că trebuie să accelerăm eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili necombustibili. În cele din urmă, a transmis un mesaj privind accelerarea energiei regenerabile", a declarat Pannier-Runacher.

G7 a decis să aprobe un obiectiv de "creștere semnificativă a electricității generate de energiile regenerabile", a declarat separat pentru Reuters o persoană care cunoște discuțiile, care a cerut să nu fie citată deoarece informațiile nu sunt publice.

De asemenea, miniștrii păreau să ia în considerare obiective numerice pentru creșterea capacității de energie solară la cel puțin 1 terawatt și a capacității de energie eoliană offshore la 150 de gigawați până în 2030, a precizat sursa.

Japonia, săracă în energie, făcea presiuni pentru ca investițiile să rămână pentru industria gazului, pentru a menține gazul natural lichefiat în mixul energetic ca un combustibil de tranziție, obținând o parte din sprijinul restului G7.

"Imperativele privind aprovizionarea cu gaz sunt doar pe termen scurt. Acest lucru înseamnă implicit că nu putem investi în explorarea de noi capacități de gaze", a declarat Pannier-Runacher, adăugând că energia nucleară este susținută de G7 ca fiind o "soluție pentru tranziția energetică", cu siguranța aprovizionării.

De asemenea, evenimentul a pus accentul pe necesitatea de a ajuta țările emergente să reducă emisiile, inclusiv prin finanțare.

"Noi, cei din G7, trebuie nu numai să ne reducem propriile emisii, ci și să luăm măsuri concrete pentru a realiza reduceri de emisii la nivel global", a declarat ministrul japonez al economiei și comerțului, Yasutoshi Nishimura, în discursul său de deschidere, evidențiind țările din "Sudul global".

Nishimura a declarat că miniștrii ar dori să discute despre modalitățile de utilizare a finanțării pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon în așa-numitele industrii "greu de eliminat", printre care se numără produsele chimice, transportul maritim și oțelul.

"În ceea ce privește finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice, trebuie să facem un acord mai echitabil pentru ", a declarat Sultan Al Jaber, ministrul industriei și tehnologiei avansate din Emiratele Arabe Unite, în cadrul unei sesiuni închise, potrivit Reuters.

"Țările dezvoltate trebuie mai întâi să își respecte angajamentul de 100 de miliarde de dolari pe care l-au făcut față de țările în curs de dezvoltare în urmă cu peste un deceniu".

ȘTIRE INIȚIALĂ Statele G7 se întâlnesc, sâmbătă și duminică, pentru discuții privind clima și energia în orașul Sapporo, în nordul Japoniei, în cadrul președinției japoneze a G7 din acest an.

Membrii Grupului celor 7 națiuni bogate trebuie să acționeze pentru a ajuta țările emergente să reducă emisiile, inclusiv prin finanțarea decarbonizării în industriile „greu de eliminat”, a declarat sâmbătă ministrul japonez al economiei și comerțului.

„Noi, cei din G7, trebuie nu numai să ne reducem propriile emisii, ci și să luăm măsuri concrete pentru a realiza reduceri de emisii la nivel global”, a declarat ministrul Economiei și Comerțului, Yasutoshi Nishimura, în discursul de deschidere a reuniunii privind mediul și energia, adăugând că acest lucru include țările din „Sudul global”.

Nishimura a declarat că miniștrii ar dori să discute modalități de finanțare a reducerii emisiilor de carbon în industrii precum cea chimică, navală și siderurgică.

Miniștrii reuniți la Sapporo urmează să discute, printre alte subiecte, despre importanța tot mai mare a mineralelor critice pentru tranziția către o energie curată și despre necesitatea de a preveni riscurile economice și de securitate cauzate de lanțurile de aprovizionare vulnerabile și de monopolizare, potrivit unui proiect citat de Reuters.

Problema emisiilor de pe piețele emergente este de mult timp în atenția țărilor dezvoltate. Cu toate acestea, cele mai bogate țări din lume trebuie să facă mai mult pentru a ajuta națiunile emergente să reducă emisiile de carbon, a declarat Alden Meyer, asociat senior la E3G, un grup de reflecție privind schimbările climatice.

„Există o responsabilitate pentru G7 și alte țări dezvoltate de a oferi finanțare și de a mobiliza, de asemenea, finanțarea privată pentru a ajuta la decarbonizarea țărilor în curs de dezvoltare”, a declarat Meyer în cadrul unui briefing înainte de începerea reuniunii G7.

Este nevoie de un „leadership mult mai puternic” din partea țărilor G7 în ceea ce privește mobilizarea resurselor financiare și tehnologice pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să reducă emisiile, a declarat Meyer.

Miniștrii de externe ai G7 se reunesc, de asemenea, începând de duminică, în orașul-stațiune Karuizawa.

×