Chiar dacă au fost proiectate şi echipate cu tehnologie elveţiană de înaltă performanţă, buncărele liderului libian Muamar Gaddafi nu mai fac doi bani astăzi, în faţa tehnologiei moderne de război, susţine inginerul pensionar Erich Buser, care a făcut parte din echipa de ingineri care a realizat numeroase planuri de construcţie şi tehnologie pentru adăposturi împotriva bombelor atât pentrui armata elvaţiană, cât şi pentru alte ţări, între care şi Libia.
Buncărele lui Gaddafi au fost construite şi echipate cu tehnologie elveţiană în anii ‚80 –‚90. Buser a declarat pentru AFP că adăposturile lui Gaddafi nu ar putea rezista acum la atacul bombelor moderne, care distrug structuri de beton armat groase de mai mulţi metri.
Declaraţiile inginerului elveţian intervin după un reportaj difuzat de televiziunea Al-Jazeera, care prezintă un buncăr aflat sub una dintre reşedinţele abandonate ale lui Gaddafi, din Baida. În imaginile din interiorul adăpostului difuzate de Al Jazeera apare clar numele societăţii elveţiene Luwa, pe un panou electric de control, iar inscripţia de mână, scrisă pe consolă, arată că instalaţia fusese testată în luna ianuarie. Luwa s-a reprofilat acum, specializându-se în sisteme de aerisire pentru industrie şi a declarat AFP că a cedat divizia de buncăre, în anii ‚90, unei alte societăţi elveţiene, Andair, care, la rândul ei, a declarat că “nu este activă în Libia”.
Filmul difuzat de Al Jazeera şi investigaţiile ulterioare făcute de AFP au determinat autorităţile elveţiene să îşi apere reputaţia pe plan internaţional, pusă întrucâtva sub semnul întrebării în contextul actual prin cooperarea, chiar dacă nu actuală, cu regimuri dictatoriale ca Libia. Criticii care au denunţat colaborarea elveţienilor cu regimul libian au determinat Secretariatul de Stat pentru Economie (Seco) să iniţieze o anchetă, prin care să afle dacă societăţile elveţiene au exportat mărfuri sau au făcut lucrări de întreţinere la buncărele libiene fără ca aceste operaţiuni să fie declarate conform legii.