Bascanul (liderul) gagauz Mihail Formuzal a facut o vizita la Tiraspol, capitala Republicii Moldovenesti Transnistrene, la 26 iunie, unde a avut o intalnire de lucru cu presedintele Evgheni Sevciuk. Biroul de presa al bascanului Gagauziei a precizat ca vizita "nu are un caracter politic".
In acelasi timp, ziarul "Gagauzlar", publicatie apropiata de bascanul gagauz, subliniaza ca vizita lui Formuzal in Transnistria are loc pe fondul informatiei referitoare la intalnirea din Germania dintre premierul moldovean Vladimir Filat si presedintele transnistrean Evgheni Sevciuk. Cei doi au discutat despre posibilitatea ca reglementarea conflictului moldo-transnistrean sa se realizeze prin federalizarea Republicii Moldova, unul din subiectii negocierilor devenind si Gagauzia, relateaz` Rador, care preia agen]ia de pres` IA REGNUM NOVOSTI.
"In cadrul unui scenariu adecvat, chiar si bascanul Mihail Formuzal insista pentru reunificarea Republicii Moldova. El considera ca, in cazul in care se va realiza reunificarea, statutul Gagauziei sa nu fie mai prejos decat statutul Transnistriei. In plus, potrivit expertilor politici din Gagauzia, conducerea acestei autonomii trebuie sa-si intensifice relatiile cu Tiraspolul, ceea ce, in perspectiva procesului de reintegrare a tarii, va permite sa apere mai usor interesele oficialilor de la Comrat", remarca publicatia gagauza.
Reamintim ca, anterior, deputatul Igor Dodon, presedintele Partidului Socialistilor din Moldova, a invocat niste surse care i-au comunicat ca, in timpul intalnirii din Germania, de la 20 iunie, dintre Evgheni Sevciuk si Vladimir Filat, seful Guvernului de la Chisinau i-a propus sa analizeze ideea federalizarii Republii Moldova, ca "un scenariu posibil si foarte intelept". "Eu as putea presupune ca si liderii de la Tiraspol vor o apropiere reala de Republica Moldova, in primul rand, vor fi de acord cu formula federalizarii", crede Igor Dodon. In acest sens, politicianul propune clasei politice din R. Moldova si expertilor "sa inceapa o dezbatere deschisa, onesta si obiectiva pe marginea federalizarii", iar premierului Filat "sa nu se teama de cuvinte, de definitii si sa recunoasca faptul ca federalizarea este unica solutuie pentru criza transnistreana".
Si Marian Lupu, presedintele Parlamentului de la Chisinau, a confirmat mar]i faptul ca proiectul reglementarii conflictului transnistrean prin federalizarea Moldovei este promovat concomitent din directia Rusiei si dinspre Uniunea Europeana. Lupu considera ca asemenea idei "sunt absolut legitime, dar pot fi inscrise corect in contextul aceluiasi sistem politic, care exista in Germania, in alte tari din Uniunea Europeana sau in Federatia Rusa".
In acelasi timp, publicatia Romanian Global News din Romania a anuntat, cu trimitere la sursele sale de la Chisinau si Berlin, ca Germania i-a propus Republicii Moldova sa fie de acord cu proiectul federalizarii tarii, transformand in subiect al federatiei si Gagauzia. Chisinaul trebuie sa prezinte acest proiect pentrru cetateni "in alti termeni", pentru a nu provoca respingerea proiectului. "Astfel, diplomatia germana continua sa puna in aplicare planul ruso-german de 'transnistrizare' a intregului teritoriu al Republicii Moldova, si face acest lucru sub pretextul dezbaterii problemelor economice si sociale", arata publicatia. Romanian Global News precizeaza ca Moscova si Berlinul se straduiesc astfel sa impiedice unirea Republicii Moldova cu Romania, iar Moscova insista pe mai departe sa mentina republica federalizata in sfera ei de influenta.