x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Generalul armatei franceze a demisionat după o ceartă cu Emmanuel Macron

Generalul armatei franceze a demisionat după o ceartă cu Emmanuel Macron

19 Iul 2017   •   15:01
Generalul armatei franceze a demisionat după o ceartă cu Emmanuel Macron

Generalul forţelor armate franceze, Pierre de Villiers, a demisionat din funcţie după o ceartă cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron – o discuţie fără precedent care a subliniat presiunea făcută asupra armatei franceze, detaşată în numeroase operaţiuni acasă şi peste graniţe, cupă cum notează The Guardian.

 Generalul Pierre de Villiers a spus în cererea sa de demisie, miercuri, că nu se mai simte capabil să comande forţele armate “care cred că este necesar să garanteze protecţia Franţei şi a francezilor.”.

Cearta dintre cei doi a început săptămâna trecută, când un ministru a declarat într-un interviu că, în ciuda asigurării că bugetul Franţei va creşte, va exista o tăiere de 850 de milioane de euro din bugetul militar, întrucât preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, încearcă să reducă din cheltuielile publice. Într-o altă ordine de idei, preşedintele Franţei s-a angajat să aloce 2% din PIB pentru apărare până în 2025.

Pierre De Villiers, în vârstă de 60 de ani, un faimos general care a comandat forţele franceze în Kosovo, a spus în faţa comisiei de Apărare din Adunarea Naţională că nu va permite guvernului să se joace cu el în ceea ce priveşte tăierile din buget.

Macron i-a răspuns public generalului la petecerea anuală a armatei, spunând “Eu sunt şeful.”. Discursul preşedintelui Macron a surprins şi a fost privit ca fiind o umilire pentru generalul Pierre De Villiers. Între timp, oamenii din anturajul preşedintelui spun că acesta doar a afirmat rolul constituţional al preşedintelui Franţei de comandant al armatei.

Armata Franceză, împreună cu cea britanică, este una dintre cele mai mari forţe din Europa. Aceasta este deportată în număr mare peste tot în lume, în operaţiuni diverse: de la lupte împotriva jihadiştilor în Mali şi din Sahel în Iraq la mii de trupe aflate pe pământul de acasă pentru a proteja situri împotriva atacurilor teroriste.

Într-un comentariu pentru Le Figaro, Pierre De Villiers a spus: “Armata noastră este sub o puternică presiune de mulţi ani... cu 30,000 de trupe în roluri operaţionale, zi şi noapte.”.

×