x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Geneva: Șefii diplomațiilor americană și rusă - întâlnire de gradul zero

Geneva: Șefii diplomațiilor americană și rusă - întâlnire de gradul zero

21 Ian 2022   •   11:00
Geneva: Șefii diplomațiilor americană și rusă - întâlnire de gradul zero

Diplomați de rang înalt din SUA și Rusia urmau să se întâlnească vineri în Elveția pentru a discuta despre tensiunile în creștere din Ucraina, după ce o serie de întâlniri între oficialii celor două părți în ultima săptămână nu au adus niciun progres, scrie Reuters.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a sosit la Geneva pentru discuții cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după o trecere prin Europa menită să consolideze angajamentele aliaților americani de a sancționa Rusia dacă aceasta va continua cu o invazie în Ucraina.

Speranțele Washingtonului de a construi un front de opoziție față de Moscova au fost îngreunate de comentariile președintelui american Joe Biden la o conferință de presă de miercuri, în care a prezis că Rusia va "intra" în Ucraina și a spus că Moscova va plăti scump.

Rusia a masat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuiește un nou asalt asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuiește un atac, dar spune că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă nu este îndeplinită o listă de cereri, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu primi niciodată Ucraina în organizație.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre comentariile lui Biden, a declarat că Rusia a primit avertismente similare de cel puțin o lună. "Credem că acestea nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a apărut acum în Europa și, mai mult, pot contribui la destabilizarea situației", a declarat Peskov.

Miercuri, la Kiev, Blinken a încercat să reasigure Ucraina de sprijinul Statelor Unite. Blinken, înainte de a se întâlni joi la Berlin cu oficiali germani, francezi și britanici, a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.

Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, și adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, s-au întâlnit de asemenea la Geneva săptămâna trecută, unde ambele părți au expus poziții aparent ireconciliabile.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy s-a adrest joi pe Twitter „marilor puteri” amintindu-le că nu există incursiuni minore și națiuni mici. „La fel cum nu există victime minore și durere mică din cauza pierderii celor dragi".

(sursa: Mediafax)

×