x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. “Un nou Război Rece este posibil”, avertizează Mihail Gorbaciov

25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. “Un nou Război Rece este posibil”, avertizează Mihail Gorbaciov

de Istvan Deak    |    09 Noi 2014   •   08:42
25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. “Un nou Război Rece este posibil”, avertizează Mihail Gorbaciov

Germania a marcat duminică în atmosferă de sărbătoare 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, cu o serie de evenimente care au culminat cu eliberarea în cursul serii deasupra capitalei a aproximativ 8.000 de baloane cu heliu iluminate.
Baloanele au fost aranjate de-a lungul liniei de 15 kilometri pe unde trecea Zidul Berlinului. Ele au fost lansate odată cu lăsarea serii. Orchestra şi corul de stat din Berlin au cântat “Oda bucuriei”, Simfonia a IX-a a lui Beethoven, devenită imnul neoficial al unităţii şi păcii în Europa.
Cancelarul Angela Merkel a prezidat festivităţile, care au inclus concerte susţinute, printre alţii, de trupe sau de artişti germani precum Udo Lindenberg, Fantastischen Vier şi Clueso.

“Un semnal de speranţă”
Căderea Zidului Berlinului este un semnal de speranţă pentru ţări precum “Ucraina, Siria, Irak, unde libertăţile sunt ameninţate sau chiar călcate în picioare", a declarat cancelarul german Angela Merkel.
"Putem schimba lucrurile în bine - acesta este mesajul căderii Zidului" la 9 noiembrie 1989, a spus Angela Merkel.
"Căderea Zidului Berlinului a arătat că visele pot deveni realitate", a adăugat şefa Guvernului german, care a crescut în RDG şi avea în acel moment 35 de ani. "Alte ziduri pot fi distruse, zidurile dictaturii, violenţei, ideologiilor, urii", a mai spus Angela Merkel, care şi-a început cariera politică în siajul evenimentului de la 9 noiembrie 1989. 
Ea a amintit că regimul comunist est-german a fost “un stat al lipsei legii”, “un stat care îşi supraveghea” cetăţenii şi încălca “drepturile fundamentale precum libertatea de opiniei şi cea a presei".
Aniversarea căderii Zidului Berlinului este “o zi a libertăţii”, dar şi “o zi pentru a ne aminti de victime”, a adăugat ea. Cancelarul conservator a amintit că 138 de persoane au plătit cu viaţa tentativa de a trece Zidul, de la construcţia sa, la 13 august 1961, până la căderea sa, 28 de ani mai târziu.
Ea a evocat în special destinul locuitorilor de pe Bernauer Strasse, o stradă din Berlin tăiată în două de edificiul de beton şi unde astăzi se află Memorialul Zidului. În timpul construcţiei sale, unii nu au ezitat să sară de la o înălţime de câteva etaje pentru a trece în Vest.
Germania, prima putere economică din Europa, este condusă astăzi de două personalităţi provenite din fosta Germanie de Est. În afara cancelarului, preşedintele federal, Joachim Gauck, a trăit în Germania de Est unde, în calitate de pastor, a participat la mişcarea de revoltă împotriva regimului comunist în toamna anului 1989.

Gorbaciov, invitat special 
Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, creditat ca cel care a dus la reunificarea germană, a participat la diverse manifestaţii, la fel ca fostul lider al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa. “Securitatea în Europa nu poate exista fără un parteneriat ruso-german”, şi-a exprimat convingerea fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Potrivit ex-preşedintelui URSS, "evenimentele sângeroase din Europa şi din Orientul Mijlociu, pe fondul încetării, practic, a dialogului dintre puteri, stârnesc o mare îngrijorare". "Lumea se află în pragul unui nou război rece, iar unii spun chiar că acesta a şi început", a atenţionat Mihail Gorbaciov.
Cu toate acestea, Mihail Gorbaciov şi-a exprimat convingerea că până şi cele mai dificile probleme pot fi rezolvate pe cale politico-diplomatică. "Tendinţele negative pot fi oprite, importante sunt voinţa politică şi modul just de a stabili priorităţile", a subliniat părintele "Perestroikăi". Papa Francisc a marcat duminică împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului reamintind de rolul predecesorului său Ioan Paul al II-lea şi făcând apel la construirea “de punţi de legătură, nu de ziduri”.

×