x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scholz şi Netanyahu, înțelegere pentru contracararea programului nuclear iranian

Scholz şi Netanyahu, înțelegere pentru contracararea programului nuclear iranian

de Redactia jurnal    |    17 Mar 2023   •   08:30
Scholz şi Netanyahu, înțelegere pentru contracararea programului nuclear iranian
Sursa foto: Hepta

Germania menţine angajamentele faţă de apărarea Israelului, a declarat cancelarul Olaf Scholz cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Berlin cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, principalele teme fiind relaţiile bilaterale, conflictul israelo-palestinian şi programul nuclear iranian.

"Relaţia unică dintre Germania şi Israel confirmă responsabilitatea Germaniei faţă de securitatea Israelului. Pentru noi, securitatea Israelului este o sarcină a naţiunii. Guvernul german îşi menţine angajamentele, Israelul poate conta pe acest lucru", a declarat cancelarul Olaf Scholz în conferinţa de presă organizată alături de Benjamin Netanyahu.

"Împărtăşim preocupările privind activităţile iraniene de purificare a uraniului. Suntem în acord deplin cu Israelul că Iranul nu trebuie să obţină arme nucleare", a adăugat Olaf Scholz, pledând, conform Guvernului de la Berlin, pentru o soluţie diplomatică în sensul menţinerii sub control a programului nuclear iranian.

De asemenea, Olaf Scholz a precizat că a abordat cu Benjamin Netanyahu problema invaziei militare ruse în Ucraina. "Această încălcare flagrantă a dreptului internaţional este complet inacceptabilă. Preşedintele Vladimir Putin trebuie să oprească acest război de agresiune şi să îşi retragă trupele din Ucraina", a insistat Scholz.

Cancelarul Germaniei a exprimat preocupări privind escaladarea confruntărilor între israelieni şi palestinieni şi a cerut relansarea procesului de pace, reafirmând susţinerea pentru soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian.

Pe de altă parte, Olaf Scholz a declarat că urmăreşte criza şi dezbaterile generate de reformele judiciare din Israel şi a cerut respectarea "independenţei justiţiei".

La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu a pledat pentru intensificarea relaţiilor comerciale între Israel şi Germania, precum şi pentru cooperarea în domeniile tehnologiei şi industriei. "Trebuie să colaborăm pentru contracararea ameninţărilor comune. Israelul este foarte îngrijorat de programul nuclear iranian", a afirmat Netanyahu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Scholz netanyahu