x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania reafirmă poziţia unitară cu SUA privind asistenţa militară oferită Ucrainei

Germania reafirmă poziţia unitară cu SUA privind asistenţa militară oferită Ucrainei

de Redacția Jurnalul    |    19 Ian 2023   •   22:40
Germania reafirmă poziţia unitară cu SUA privind asistenţa militară oferită Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, a încercat joi să confirme poziţia unitară a Germaniei şi Statelor Unite privind asistenţa militară oferită Ucrainei, în pofida disensiunilor privind livrarea de tancuri ultramoderne

Boris Pistorius s-a întâlnit joi, la Berlin, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. "Împreună cu partenerii noştri, vom continua să susţinem Ucraina în lupta pentru libertate, independenţă teritorială şi suveranitate. Aşa cum s-a întâlmplat adesea în istorie şi mai ales în perioade ca aceasta, Germania şi Statele Unite stau alături una de cealaltă", a afirmat Pistorius, potrivit postului de televiziune CNN.

Însă nici Pistorius, nici Austin nu au făcut referire la problema tancurilor Leopard, notează publicaţia Handelsblatt. Conform unor surse guvernamentale de la Berlin, Washingtonul insistă ca Guvernul Olaf Scholz să autorizeze livrarea de tancuri Leopard Ucrainei.

Însă, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, Berlinul insistă pentru o soluţie coordonată şi nu vrea să permită furnizarea de tancuri Leopard dacă Washingtonul nu oferă Ucrainei tancuri M1 Abrams. Pantagonul a anunţat că nu va livra Ucrainei vehicule militare de acest tip.

Pe fondul disputelor dintre Germania şi SUA, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a semnalat că ar putea oferi 12 tancuri Leopard Ucrainei fără aprobarea Germaniei. "Fie obţinem acordul, fie acţionăm unilateral", a declarat Mateusz Morawiecki pentru postul Polsat News, citat de publicaţia Bild. O astfel de acţiune din partea Varşoviei ar genera tensiuni suplimentare în cadrul NATO.

O decizie este aşteptată din partea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, care se va reuni vineri la Baza militară germană Ramstein.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat miercuri că Ucraina va primi armament occidental mai modern, pentru a putea respinge invazia militară rusă. "Ne vom reuni la Baza Ramstein în cadrul Grupului de Contact pentru Ucraina, condus de Statele Unite, iar principalul mesaj va fi intensificarea susţinerii, prin furnizarea de arme mai puternice şi mai moderne", a declarat Stoltenberg.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: germania sua armament