x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania încearcă să-i liniștească pe americani. Olaf Scholz se întâlnește cu Joe Biden

Germania încearcă să-i liniștească pe americani. Olaf Scholz se întâlnește cu Joe Biden

07 Feb 2022   •   09:00
Germania încearcă să-i liniștească pe americani. Olaf Scholz se întâlnește cu Joe Biden

Cancelarul german Olaf Scholz a plecat duminică spre Washington, încercând să îi asigure pe americani că ţara sa este alături de Statele Unite şi de alţi parteneri NATO pentru a se opune oricărei agresiuni ruseşti împotriva Ucrainei.

Scholz a declarat că Moscova va plăti un "preţ mare" în cazul unui atac, dar refuzul guvernului său de a furniza arme letale Ucrainei, de a consolida prezenţa trupelor germane în Europa de Est sau de a preciza ce sancţiuni ar susţine împotriva Rusiei a atras critici atât în străinătate, cât şi în ţară.

"Germanii sunt în acest moment lipsiţi de acţiune. Ei fac mult mai puţin decât trebuie să facă", a declarat recent senatorul democrat Richard Blumenthal, în faţa unei audienţe de americani de origine ucraineană din statul său, Connecticut, potrivit AP.

Acest sentiment a fost reluat de senatorul republican Rob Portman, care a întrebat de ce Berlinul nu a aprobat încă o cerere pentru a permite Estoniei, membră NATO, să trimită vechi obuziere germane Ucrainei. "Pentru mine, acest lucru nu are niciun sens şi am făcut acest lucru foarte clar în conversaţiile cu germanii".

Înaintea călătoriei sale, Scholz a apărat poziţia Germaniei de a nu furniza Kievului arme letale, dar a insistat că ţara sa îşi face partea sa prin acordarea unui sprijin economic semnificativ Ucrainei.

Scholz se va întâlni luni cu preşedintele Joe Biden şi cu membri ai Congresului pentru a încerca să aplaneze divergenţele. Prestaţia lui Scholz la Washington ar putea avea implicaţii ample asupra relaţiilor dintre SUA şi Germania şi asupra poziţiei lui Scholz în ţară.

În timp ce fostul preşedinte Donald Trump a criticat frecvent Germania, acuzând-o că nu-şi face datoria pe plan internaţional, succesorul său a încercat să reconstruiască relaţiile cu Berlinul.

După ce i-a succedat anul trecut Angelei Merkel, Scholz trebuie, de asemenea, să liniştească îndoielile de acasă, care îl acuză că face un act de dispariţie diplomatică în comparaţie cu omologii săi europeni. Cu fraza "Unde este Scholz?", care a fost în trend pe reţelele de socializare săptămâna trecută, liderul opoziţiei conservatoare germane Friedrich Merz a cerut "acţiuni clare" din partea guvernului cu privire la criza ucraineană.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz