Ministerul de Finanțe va emite obligațiuni în valoare totală de 539 de miliarde de euro anul viitor, în creștere de la 449 de miliarde de euro în 2022 și peste cei 483 de miliarde de euro în 2020, recordul anterior atins din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19.
Astel că împrumuturile vor ajunge la un nivel record anul viitor, motiv pentru care ministrul Finanţelor, Christian Lindner, va reintroduce din 2023 o prevedere constituțională numită "frâna datoriei", care limitează capacitatea guvernului de a contracta noi datorii. Prevederea a fost suspendată în timpul pandemiei.
Cea mai mare economie europeană este grav afectată de inflație și scumpirile din energie, în contextul sancțiunilor impuse de UE asupra petrolului și gazelor din Rusia, Germania fiind puternic dependentă de livrările din această țară. Astfel că analiștii se așteaptă că Germania va intra în recesiune la începutul anului viitor.
Guvernul federal a luat mai multe măsuri pentru protejarea gospodăriilor și comaniilor, aprobând un plan amplu de circa 200 de miliarde de euro.
Însă inflația în Germania a depășit 10%, Franța, Spania și Statele Unite, având o situație economică mai bună, cu o inflație în jur de 7-8%.