x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania, sceptică privind o eventuală excludere a Rusiei din G8

Germania, sceptică privind o eventuală excludere a Rusiei din G8

de Agerpres    |    02 Mar 2014   •   22:08
Germania, sceptică privind o eventuală excludere a Rusiei din G8

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a arătat duminică sceptic în privinţa unei eventuale excluderi a Rusiei din G8 şi a pledat pentru o detensionare a situaţiei din Ucraina, transmite AFP.

'Formatul G8 este singurul format în care noi, occidentalii, vorbim direct cu Rusia şi chiar trebuie într-adevăr să sacrificăm acest singur format?', a declarat şeful diplomaţiei de la Berlin într-un interviu acordat postului german de televiziune ARD.

El a răspuns astfel unei întrebări despre o eventuală excludere a Rusiei din G8, sugerată de secretarul de stat american, John Kerry.

'Şefii de guvern vor dezbate acest subiect săptămâna următoare. Există o discuţie între şefii de guvern' pe această temă, a adăugat demnitarul german.

'Cred că trebuie să vedem cum putem contribui la detensionarea situaţiei din Ucraina', a spus el şi a pledat pentru ca situaţia să nu se agraveze cu fiecare pas.

Duminică, secretarul de stat american, John Kerry, a avertizat cu fermitate Rusia, afirmând că Moscova îşi va pierde locul la masa marilor puteri, în rândul G8, dacă va continua 'invadarea' Crimeii, în sudul Ucrainei.

Franţa şi Marea Britanie au anunţat în aceeaşi zi că îşi suspendă participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8, prevăzut să se desfăşoare în iunie la Soci. Sâmbătă seară, Casa Albă făcuse cunoscut că va adopta o poziţie asemănătoare.

În interviul acordat canalului ARD, Frank-Walter Steinmeier a pledat în favoarea unor noi iniţiative diplomatice pentru a reduce tensiunile din Ucraina.

Trebuie făcut în aşa fel încât 'Ucraina şi Rusia să poarte discuţii comune', a spus el, sugerând o misiune a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).

Ministrul german a mai lansat ideea unui 'grup internaţional de contact', la care să participe, alături de Ucraina şi Rusia, reprezentaţi ai Uniunii Europene şi ai Naţiunilor Unite.

×
Subiecte în articol: criza ucraina