Germania este prima țară care sancționează Riadul, după scandalul internațional provocat de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Mai mult, Berlinul, cel mai puternic motor al Uniunii Europene, a solicitat tuturor statelor membre ale blocului comunitar să facă front comun contra conducătorilor saudiți.
Incertitudinea care planează asupra morții jurnalistului Jamal Khashoggi a determinat-o pe șefa executivului german, cancelarul Angela Merkel, să anuleze exporturile de arme către Arabia Saudită. „Sunt de acord cu toți cei care spun că vânzările de armament nu pot continua în situația actuală”, a declarat Merkel, duminică seară, dând de înțeles că saudiții încearcă să mușamalizeze asasinatul. Cancelarul a precizat apoi că sancțiunea va fi menținută până când „lucrurile vor fi lămurite” și a condamnat vehement moartea jurnalistului. De la începutul anului și până la sfârșitul lunii septembrie, Germania a autorizat exporturi de arme în valoare de 416,4 milioane de euro către Arabia Saudită, transformând astfel Riadul în a doua piață de desfacere pentru armamentul german, după Algeria, de unde încasează 741,3 milioane de euro, scrie AFP. Vânzările către saudiți au inclus în special sisteme de supraveghere radar pentru artilerie. De la instalarea, în martie, a noului guvern de coaliţie condus de Merkel, format din conservatori şi social-democraţi, valoarea exporturilor de arme către Arabia Saudită s-a ridicat la 254 de milioane de euro, fapt ce a provocat tensiuni periculoase la nivelul unui executiv extrem de fragil. Acordul de coaliţie prevede oprirea vânzărilor de arme către ţările implicate în conflicte militare, cum este cazul Arabiei Saudite în Yemen. Unda verde dată exporturilor către Riad a condus astfel la proteste masive din partea social-democraţilor. După ce ministrul saudit de Externe a numit crima „o greșeală imensă și gravă”, încercând să-l scoată însă basma curată pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, Berlinul a cerut ieri membrilor UE să aibă o poziție unită și să oprească exporturile de armament către Arabia Saudită. „Doar dacă toate statele europene sunt de acord putem avea o influență asupra guvernului de la Riad”, a afirmat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.
Și Canada trece la sancțiuni
Canada ar putea anula un important contract de vânzare de arme către saudiți, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, premierul canadian, Justin Trudeau. Întrebat dacă va menţine contractul de circa 9,9 miliarde de euro privind vânzarea unor vehicule blindate uşoare, Trudeau a spus că „există în acest contract clauze care trebuie respectate în raport cu utilizarea a ceea ce le este vândut”. Legile canadiene nu permit exporturile de echipamente militare în țările care încalcă drepturile omului.
„Nu vom mai aproba viitoarele exporturi de arme, cel puţin pentru moment, pentru că vrem să ştim adevărul”.
Peter Altmaier, ministrul german de Economie