x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania va reduce taxa pentru energia regenerabilă pentru a ușura povara facturilor la energie

Germania va reduce taxa pentru energia regenerabilă pentru a ușura povara facturilor la energie

15 Oct 2021   •   10:40
Germania va reduce taxa pentru energia regenerabilă pentru a ușura povara facturilor la energie

Germania plănuiește să atenueze presiunea asupra consumatorilor în urma creșterii facturilor la energie prin reducerea cu 43%, anul viitor, a suprataxei care ajută la finanțarea investițiilor în energie regenerabilă, au declarat joi surse din industrie și guvernamentale pentru Reuters.

Suprataxa pentru energia va fi redusă la aproximativ 3,7 eurocenți pe kilowatt/oră (kWh) în 2022, de la 6,5 eurocenți în 2021, au precizat sursele citate, adăugând că guvernul va compensa această pierdere cu o contribuție de 3,25 miliarde de euro.

Măsura urmează să fie anunțată oficial pe 15 octombrie, în timp ce factorii de decizie politică încearcă să limiteze povara creșterii prețurilor la energie. Prețurile la energie cresc la nivel global din cauza cererii sporite, pe măsură ce economiile încep să-și revină după restricțiile impuse de coronavirus și din cauza reducerii ofertei și a problemelor de transport și depozitare.

Suprataxa pentru energie regenerabilă, denumită EEG, a fost introdusă pentru a ajuta la acoperirea costurilor de tranziție la energia eoliană și solară și este colectată de operatorii rețelelor de transport. În prezent, aceasta reprezintă o cincime din facturile clienților.

Pentru o gospodărie germană tipică ce utilizează 4.000 de kilowați oră (kWh) pe an, facturile au crescut cu 9,3% în ultimele 12 luni, ajungând la un nivel record de 1.255 de euro pentru 12 luni în octombrie.

În 2020, suprataxarea i-a costat pe consumatori 24 de miliarde de euro. EEG a fost redusă cu 3,9% în 2021 pentru a ajuta economia să iasă din recesiunea COVID 19.

Analiștii spun că din cauza prețurilor ridicate de pe piața angro și a tarifelor de rețea în creștere, nu va exista o scădere semnificativă a facturilor pentru gospodării. O gospodărie obișnuită ar economisi 132 de euro.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Germania