x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania vrea proces rapid de ratificare în cazul în care Finlanda și Suedia decid aderarea la NATO

Germania vrea proces rapid de ratificare în cazul în care Finlanda și Suedia decid aderarea la NATO

15 Mai 2022   •   11:30
Germania vrea proces rapid de ratificare în cazul în care Finlanda și Suedia decid aderarea la NATO

Germania a făcut toate pregătirile pentru un proces rapid de ratificare în cazul în care Finlanda și Suedia decid să solicite aderarea la NATO, a declarat duminică ministrul de externe Annalena Baerbock, citat de Reuters.

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a subiniat nevoia ambelor țări - Suedia și FInlanda - de garanții de securitate.

„Germania a pregătit totul pentru a face un proces de ratificare rapidă”, a declarat Baerbock reporterilor în a doua zi de discuții cu omologii săi din NATO la Berlin.

Ministrul a adăugat că miniștrii au convenit sâmbătă, în cadrul unui dineu, că nu ar trebui să existe o zonă gri între momentul în care acestea depun cererea de aderare și cel în care aderă.

„Dacă se decid să adere, pot adera rapid... Trebuie să ne asigurăm că le vom oferi garanții de securitate, nu trebuie să existe o perioadă de tranziție, o zonă gri, în care statutul lor să fie neclar", a spus ea.

De asemenea, ministrul s-a referit la perioada de ratificare care poate dura până la un an, timp în care țările nordice nu vor fi încă protejate de articolul 5 al NATO, care garantează că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: germania